Sponsorloop

Vervolg van voorpagina.

Wethouder Jeroen Klaasse geeft om 12.00 het startschot van de sponsorloop. De leerlingen van De Kersenboom gaan in klasverband op Sportpark De Diemen een afstand rennen die bij hun leeftijd past. De kinderen worden gesponsord door hun ouders, andere familieleden en andere mensen.

Wethouder Klaasse zal op vrijdag 25 september de uitreiking van de certificaten verrichten. Bij deze bijeenkomst zullen ook Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Sara de Vries, van het Comité gedeporteerde Joden Diemen 1940-1945, en Riek Holman aanwezig zijn. Riek Holman is 103 jaar en inwoonster van Amsterdam. Zij heeft in de Tweede Wereldoorlog onderduikers in huis genomen. Caroline Naumovski, directeur van De Kersenboom: "De sponsorloop is een initiatief van betrokken ouders van De Kersenboom. De kinderen en leerkrachten zijn heel enthousiast. Uiteraard houden wij ons aan de coronamaatregelen. Daarom moedigen wij de ouders van de kinderen en andere mensen niet aan om te komen kijken.” De Kersenboom heeft in 2018 als eerste Diemense school een oorlogsmonument geadopteerd. Het betreft het oorlogsmonument aan de Overdiemerweg. De leerlingen zorgen ervoor dat het monument er netjes bijligt en leggen op speciale dagen bloemen. Hiermee wordt de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog ook bij jongeren levend gehouden. Het monument is opgericht ter herdenking van vijf mannen die op 17 december 1944 op deze plek zijn gefusilleerd. Dat was als represaille voor het ontregelen van het treinverkeer op de spoorbrug bij de Diemerplas door het verzet. Het vijftal had niets met deze aanslag te maken, ze waren eerder door de Duitsers opgepakt en gevangen gezet voor illegale activiteiten. Hun namen stonden op een lijst van kandidaten die als vergelding konden worden geëxecuteerd.


Gemeenteraad

Voor de informatieve vergaderingen van 10 en 17 september 2020 geldt dat voor insprekers die niet over de middelen of mogelijkheden beschikken om op deze wijze in te spreken, een laptop in het gemeentehuis geplaatst wordt. Zo kan men alsnog zijn bijdrage voor de inspraak leveren. Ook daarvoor is aanmelding bij de griffie nodig. Inspraakreacties kunnen desgewenst ook schriftelijk worden ingebracht.