Een artists impression van het gebouw.
Een artists impression van het gebouw. Foto: Rick Bakker, Inbo Amsterdam.

Buurt ziet niets in nieuw plan Arent Krijtsstraat 1

De gemeenteraad neemt naar verwachting deze maand een besluit over het bouwplan voor de locatie Arent Krijtsstraat 1. Het is door de jaren heen een hoofdpijndossier geworden.

DIEMEN Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om akkoord te gaan met de bouw van een appartementencomplex met 51 huurwoningen in de vrije sector en 23 parkeerplaatsen. Projectontwikkelaar AM gaat die woningen bouwen. De gemeenteraad praat tijdens de informatieve raadsvergadering van donderdag 17 september over het voorstel. Op donderdag 24 september moet het besluit worden genomen.

Op de locatie Arent Krijtsstraat 1 stond in het verleden het kantoor van AVVL (later Yarden). De eerste paal werd in 1975 geslagen. In 1976 werd het gebouw opgeleverd.

Hotel

De laatste dertien jaar zijn diverse plannen voor nieuwbouw op die plek de revue gepasseerd. In 2007 werd er een plan gepresenteerd voor een hotel in de Arent Krijtsstraat 1. In het toen leegstaande kantoorgebouw organiseerden Steven Dijk en Joke Bouma een kunstexpositie. Makelaar Jan de Jager presenteerde tijdens die expositie de plannen voor de bouw van een hotel. Een aantal buurtbewoners toonde zich tegenstander van een hotel op die plek. Het hotel kwam er niet, mede door de financiële crisis die in 2008 uitbrak.

Krakers

Het voormalige kantoorpand stond lange tijd leeg. Er trokken eerste anti-kraakwachten in, maar die moesten er op last van de gemeente uit. Later trokken er krakers in. Die mochten wel blijven zitten. Zij woonden het pand uit en zorgden voor overlast voor de buurtbewoners. Nadat de krakers waren vertrokken werd het pand in het najaar van 2017 gesloopt. Sindsdien ligt het terrein braak.

Comité Hoogbouw Nee gaat wel akkoord met woningcomplex met een hoogte van 15 meter

Te hoog en te massief

Er werd eerder een plan voor nieuwbouw gepresenteerd. Het Comité Hoogbouw Nee verzette zich tegen dat plan. Het gebouw zou te hoog en te massief worden en het woongenot van buurtbewoners zou worden aangetast, aldus het comité. Er bleek geen meerderheid in de gemeenteraad voor het plan en het werd niet in stemming gebracht. Er werd besloten om een nieuw plan met minder woonlagen te maken. Dit is het plan waar nu een besluit over moet worden genomen.

Woordvoerders

Ronald Vriend en Terry Hoekstra zijn de initiatiefnemers en woordvoerders van het Comité Hoogbouw Nee, dat zich ook tegen het huidige bouwplan verzet. Zij vertellen dat zij ongeveer tweehonderd mensen vertegenwoordigen en dat 54 van hen het comité hebben gemachtig om een zienswijze tegen het plan in te dienen. Die zienswijzen zijn enige tijd geleden ingediend.

Schaduw

Het comité en de mensen die het comité steunen zien het plan niet zitten. Hoekstra: "Ook dit nieuwe plan past niet in de omgeving. Het gebouw wordt 26 meter hoog en massief. Er zullen buurtbewoners met bijvoorbeeld schaduw worden geconfronteerd en de huidige parkeerproblemen zullen alleen maar toenemen."

Tot inkeer

Zij hopen dat de gemeenteraad tot inkeer komt en tegen het plan zal stemmen. Vriend: "Wij hopen dat een aantal raadsleden zich niet halsstarrig zal tonen en een ander standpunt in zal nemen. De raadsleden weten toch ook dat er onder buurtbewoners geen draagvlak is voor dit plan. Daarnaast heeft de Raad van State onlangs duidelijk laten weten dat de gemeente voor de bouw van woningen in een deel van de wijk Holland Park niet alle belangen zorgvuldig heeft afgewogen. Ik vind dat dit voor het plan voor de Arent Krijtsstraat 1 ook het geval is."

15 meter

Vriend en Hoestra zijn niet tegen de bouw van woningen op de locatie van de Arent Krijtsstraat 1, maar wel tegen de omvang van het plan waar nu een besluit over moet worden genomen. Vriend: "Wat ons betreft wordt er een complex met een hoogte van 15 meter gebouwd. Het complex zal dan bestaan uit een woning of twintig minder. Die woningen kunnen elders in Diemen worden gebouwd. Als de gemeenteraad met een dergelijk plan komt gaan wij meteen akkoord."

Kleiner complex

Hoekstra: "Een kleiner complex past beter in de buurt. Wij zijn tegen de plannen voor verdichting. Ook de plannen om in wijken als Buitenlust nieuwe woningen te bouwen stuiten op verzet. Je kunt toch beter een paar torenflats neerzetten in een deel van Spoorzicht?"

Het presidium van de gemeenteraad heeft bekendgemaakt dat de informatieve raadsvergaderingen vanaf deze week digitaal plaatsvinden. De besluitvormende raadsvergaderingen vinden wel in het gemeentehuis plaats. Dit heeft tot gevolg dat de leden van Comité Hoogbouw Nee en hun sympathisanten niet aanwezig kunnen zijn tijdens de informatieve raadsvergadering van donderdag 17 september.

Ronald Vriend heeft afgelopen weekeinde aan de raadsgriffier gevraagd om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal kan meepraten tijdens de informatieve raadsvergadering op 17 september.

De gemeente heeft hem geantwoord dat insprekers hun bijdrage via de computerapplicatie MS Teams kunnen leveren. Voor diegenen die niet over de middelen of mogelijkheden beschikken om op deze wijze in te spreken, wordt een laptop in het gemeentehuis geplaatst, waarmee bezoekers hun inspraakbijdrage kunnen leveren.