De bouw van het clubgebouw van DVAV op Sportpark Spoorzicht.
De bouw van het clubgebouw van DVAV op Sportpark Spoorzicht. Historische Kring Diemen

Sport verdween dertig jaar geleden van Spoorzicht

Het is alweer dertig jaar geleden dat er voor de laatste keer een sportwedstrijd werd gespeeld op Sportpark Spoorzicht. Het sportpark lag midden in een woonwijk en de wedstrijden van SV Diemen en Giants trokken veel bezoekers. Spoorzicht is nu al jaren een natuurgebied.

DIEMEN Voetbalclub DVAV (de voorloper van SV Diemen) nam de accommodatie op Sportpark Spoorzicht in de zomer van 1969 in gebruik. Op hetzelfde complex kwam het veld van honkbalvereniging Giants.

Het op 16 juli 1931 opgerichte DVAV speelde lange tijd aan de Ouderkerkerlaan. Toen op die plek in de jaren zestig voorbereidingen werden getroffen voor het realiseren van de woonwijk Diemen-Zuid moest de voetbalvereniging tijdelijk uitwijken naar Sportpark De Diemen. Dat sportpark zag er toen heel anders uit dan het huidige Sportpark De Diemen. In 1969 volgde de verhuizing naar Sportpark Spoorzicht.

Het hoofdveld en het tweede veld van SV Diemen lagen langs de spoorlijn Diemen-Amsterdam. Het station in het centrum van Diemen werd pas in 1974 geopend. Het derde veld van de voetbalvereniging lag iets verderop, in het verlengde van de kantine. SV Diemen kon vanaf de herfst tot aan het begin van de lente gebruikmaken van de drie velden. Maar vanaf het moment dat de honkbalcompetitie van start ging, werd het derde veld van de voetbalvereniging aan het honkbalveld toegevoegd. Sportpark Spoorzicht lag midden in een woonwijk, net als veel stadions van profclubs in die tijd. De wedstrijden van SV Diemen en Giants trokken veel publiek. Het was altijd gezellig langs de lijn en in de kantines van de clubs. In 1990 verhuisde SV Diemen naar Sportpark De Diemen. De honkballers waren al iets eerder vertrokken.

SV Diemen en TIW-Survivors spelen al lange tijd op Sportpark De Diemen. De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over het voorstel van de gemeente voor de herinrichting van Sportpark De Diemen. De gemeenteraad nam eerder dit jaar het besluit om op het sportpark een vierde veld voor SV Diemen, twee hockeyvelden voor Hockey Club Diemen, een veld voor handbalvereniging SV Zeeburg en een beachveld aan te leggen.

Verhuizen

Het gevolg hiervan is dat honk- en softbalvereniging TIW-Survivors moet verhuizen naar de accommodatie van honk- en softbalvereniging OVVO op Sportpark Middenmeer. Beide verenigingen gaan die accommodatie delen. TIW-Survivors heeft dikwijls aangegeven dat dit niet mogelijk is en vreest dat de gedwongen verhuizing het einde van de vereniging zal betekenen. TIW-Survivors blijft zich dan ook verzetten tegen het besluit van de gemeenteraad.

Sportpark Spoorzicht lag midden in een woonwijk

Tijdens de discussies over de herinrichting van Sportpark De Diemen is diverse keren de huidige status van Spoorzicht aan de orde geweest. Zo hebben diverse mensen meerdere keren de suggestie gedaan om op Spoorzicht ruimte te maken voor hockeyvelden of honk- en softbalvelden. Dit zou tot gevolg hebben dat TIW-Survivors in Diemen zou kunnen blijven.

Interessant idee

In het door GroenLinks, D66 en PvdA gesloten coalitieakkoord 2018-2022 werd de ambitie uitgesproken om een deel van Spoorzicht voor sport te bestemmen. Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken: "We zijn daar als college in 2018 meteen mee aan de slag gegaan. Externe onderzoeken wezen toen echter uit dat dat helaas niet goed haalbaar was vanwege de aanwezige natuurwaarde en ook omdat er grondtechnische aanpassingen nodig zouden zijn die hoge kosten en lange doorlooptijden met zich mee zouden brengen. Jammer dat het niet mogelijk bleek, want een klein, groen sportparkje voor honk- en softbal of voor hockey in combinatie met natuurontwikkeling was een interessant idee."

Natuurpark Spoorzicht.