Messenverbod

Vervolg van voorpagina.

Burgemeester Boog: "Helaas zien we ook in Diemen een toename van het bezit van steekwapens onder jongeren. Dat moeten we op verschillende manieren bestrijden.”

Het college wil ook de overlast van lachgasgebruikers beter aanpakken. “Lachgas is niet onschuldig. Het levert grote problemen op voor de volksgezondheid en onder invloed van lachgas vinden steeds meer ongelukken plaats. Daarnaast ondervinden diverse buurten in Diemen hinder van groepen die samen lachgas gebruiken. Daar kunnen we straks tegen optreden. Overigens komt er ook een landelijke wetswijziging aan om recreatief lachgas te verbieden, maar daar wilden wij niet op wachten,”, aldus Boog.

Ook het samenscholingsverbod dat in Diemen geldt bij ordeverstoring wordt iets uitgebreid. Daarmee wordt het straks in geval van verstoring van de orde verboden om op een openbare plaats deel te nemen aan een samenscholing, je onnodig op te dringen of door uitdagend gedrag aanleiding te geven tot ongeregeldheden of op andere wijze de orde te verstoren.

Ook dit voorstel van het college wordt in september met de gemeenteraad besproken.


College wil oplaten ballonnen verbieden

DIEMEN Het college van B en W van Diemen stelt de gemeenteraad voor om het oplaten van ballonnen in Diemen te verbieden.

Ballonen van rubber of kunststof kunnen schade toebrengen aan het milieu. Er kunnen resten van die ballonnen achterblijven in de natuur. Dieren kunnen dat aanzien voor voedsel en daar ziek van worden of doodgaan. Om die reden wil het college nu een verbod op het oplaten van ballonnen. Het oplaten van wens- of herdenkingsballonen met vuur is in Diemen om veiligheidsredenen al eerder verboden. De nu voorgestelde uitbreiding betreft gewone rubberen of kunststofballonnen. Weerballonen en bemande ballonnen vallen niet onder het verbod.

Het voorgestelde verbod is opgenomen in de herziening van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waarover de gemeenteraad zich in september zal buigen.