Coronahost Jordy op de markt.
Coronahost Jordy op de markt.

Het werk van de coronahosts wordt gewaardeerd

Op drukke plekken in Diemen lopen sinds twee weken coronahosts. Zij krijgen veel positieve reacties.

DIEMEN De coronahosts zijn regelmatig te vinden in winkelcentrum Diemerplein en op Our Campus in Diemen-Zuid. Op woensdag lopen zij over de wekelijkse markt op het Diemerplein. Zij informeren het publiek vriendelijk en laagdrempelig over de in acht te nemen afstand van 1,5 meter en de overlooproutes.

Coronahosts Jordy en Stef lopen op woensdagochtend 19 augustus over de markt op het Diemerpein. Jordy draagt een bord op zijn rug waarop de coronaregels zijn aangegeven. Stef heeft een tas bij zich waarin appels zitten. Zij kijken of de coronaregels worden nageleefd.

Belangrijk

Jordy: "Wij krijgen in Diemen veel positieve reacties op onze aanwezigheid. De mensen kennen het belang van het 1,5 meter afstand van elkaar houden. Er kwam onlangs een man naar mij toe. Hij vertelde dat hij hartpatiƫnt is en blij is dat wij er zijn. Hij vindt het belangrijk dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden." De zon schijnt en de mensen hebben een goed humeur. Bij de marktkramen houden de klanten inderdaad 1,5 meter afstand van elkaar. De marktkooplieden hebben er via tape op de grond voor gezorgd dat de bezoekers van de markt makkelijk de juiste afstand van elkaar kunnen houden.

Appel

Stef spreekt een aantal mensen aan en biedt hen een appel aan. Het is een beloning voor het naleven van de regels. De meeste mensen waarderen de geste van de coronahosts en nemen de appel aan.

Zij wijzen mensen op het belang van 1,5 meter afstand houden

Voor de ingang van Albert Heijn staan de coronahosts Maxime en Kai. Ook zij krijgen vooral positieve reacties.

Maxime: "Ik heb een tijdje geleden op de Dam in Amsterdam gestaan om mondkapjes en flyers uit te delen. Daar waren niet alle reacties positief, maar de mensen in Diemen begrijpen waarom wij hier staan."

Maxime en Kai delen koekjes uit aan de bezoekers van het winkelcentrum die 1,5 meter afstand houden. Kai: "Wij zijn vanmorgen ook bij twee scholen geweest: bij De Ark in Diemen-Zuid en bij Noorderbreedte in Diemen-Noord. Wij hebben daar de ouders van de leerlingen op het belang gewezen om 1,5 meter afstand van elkaar te houden." Maxime en Kai vertellen dat niet alleen bezoekers van het winkelcentrum positief reageren. Ook winkeliers en personeel van winkels komen regelmatig even naar buiten en complimenteren de coronahosts met hun werk.

Prettige manier

Hans PĆ¼ttmann, voorzitter van winkeliersvereniging Diemerplein, is zeer te spreken over de coronahosts. "Ik vind dat ze de klanten van het winkelcentrum op een prettige manier op de coronaregels wijzen. Dat is beter dan wanneer de politie of handhavers dat moeten doen. Al doen de politie en handhavers uiteraard gewoon hun werk."