Gemeenteraad gaat weer fysiek vergaderen

DIEMEN De gemeenteraad komt vanavond voor de eerste keer bijeen na het zomerreces. Er is een informatieve raadsvergadering die in het gemeentehuis wordt gehouden. De aanvang is om 20.00 uur.

Het is voor de eerste keer sinds lange tijd dat de raadsleden aanwezig zijn in de raadszaal van het gemeentehuis. Vanaf maart werd er in verband met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan digitaal vergaderd. De raadsleden zaten thuis achter de computer, gingen met elkaar in discussie en namen besluiten. Ook insprekers konden hun bijdrage leveren tijdens de digitale vergaderingen. Ook zij deden dit digitaal.

Schot op tafel

De gemeente vindt het nu weer verantwoord om informatieve en besluitvormende raadsvergaderingen in het gemeentehuis te houden. De raadszaal is anders ingericht, als gevolg waarvan de leden van het college van B en W, de raadsleden en de griffier van de gemeenteraad 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Op de tafel waarachter twee leden van een fractie zitten is een schot aangebracht.

Er is tijdens de vergaderingen ruimte voor slechts een beperkt aantal bezoekers. Ook zij zullen op 1,5 meter afstand van elkaar zitten. Mensen die een vergadering willen bijwonen dienen zich tot uiterlijk 24 uur van tevoren aan te melden via raadsgrifier@diemen.nl.

De raadsleden vinden het prettig dat zij weer 'fysiek' kunnen vergaderen. Het geeft hun de gelegenheid om overleg te voeren met leden van andere fracties, bijvoorbeeld over het indienen of aanpassen van moties en amendementen. Dat was ook mogelijk tijdens de digitale vergaderingen, maar fysiek contact is anders. Zij zullen zich ook tijdens informeel overleg buiten de raadszaal moeten houden aan de regel om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.