Minder meldingen nesten eiken-processie-rupsen

DIEMEN Er zijn door inwoners van Diemen dit jaar minder meldingen gedaan van eikenprocessierupsnesten. Dit meldt een woordvoerder van de gemeente Diemen.

Het eikenprocessierupsseizoen loopt van mei tot en met juli. "Aan het begin van het eikenprocessierupsseizoen zijn er dit jaar redelijk wat nesten geconstateerd. Het aantal was vergelijkbaar met vorig jaar. Later in het seizoen zijn er verder nog weinig nesten geconstateerd. Door bewoners zijn dit jaar weinig meldingen gedaan van eikenprocessierupsnesten, vorig jaar kreeg de gemeente juist heel veel meldingen van bewoners", aldus de woordvoerder van de gemeente.

"Over het algemeen was er dit jaar minder overlast van de eikenprocessierups dan vorig jaar. Ten opzichte van de jaren daarvoor is het ongeveer gelijk."

Rood-wit lint

In Diemen wordt door een extern bedrijf gecontroleerd op de eikenprocessierups. Als in een boom een nest van de eikenprocessierups wordt aangetroffen, wordt de boom gemerkt met een rood-wit lint. Een (ander) gespecialiseerd bedrijf komt vervolgens om de eikenprocessierupsen weg te zuigen.

In het najaar van 2018 zijn op diverse plekken in Diemen waar de eikenprocessierups veel voorkwam 100 nestkastjes voor koolmezen opgehangen. Koolmezen zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en hiermee een vorm van ecologische bestrijding van deze rupsen. Waar de nestkastjes hangen, werden minder eikenprocessierupsen aangetroffen, geeft de woordvoerder van de gemeente aan.

Diemerbos

Anne Voorbergen is boswachter bij het team Gooi en Kennemerland van Staatsbosbeheer en is vaak in het Diemerbos aanwezig. Zij vertelt over de situatie in het Diemerbos. "In het Diemerbos hebben wij op een aantal locaties de rupsen bestreden. Het gaat om locaties in het Diemerbos waar veel menselijke activiteit is, zoals in de omgeving van House of Bird. Landelijk gezien waren er dit jaar minder eikenprocessierupsen dan vorig jaar."