Hans Ploeg voor De Kersenboom in de wijk Plantage de Sniep.
Hans Ploeg voor De Kersenboom in de wijk Plantage de Sniep. Foto:

'Onze basisscholen hebben de formatie op orde'

DIEMEN De basisscholen gaan op maandag 17 augustus weer van start. Hans Ploeg (55), directeur/bestuurder van Stichting Florente vertelt over de ontwikkelingen.

Stichting Florente is onder meer verantwoordelijk voor een aantal basisscholen in Diemen. Het gaat om Noorderbreedte (Diemen-Noord), De Kersenboom, (Plantage de Sniep), De Octopus (Diemen-Centrum), De Ark en Het Atelier (beide in Diemen-Zuid).

Ploeg voltooide de pabo. Hij werkte daarna in een commerciƫle functie bij TDK, de firma die cassettebandjes maakte en verkocht. TDK was overigens de eerste shirtsponsor van Ajax. Hij vervulde daarna diverse functies in het onderwijs. Hij was in het verleden lange tijd scheidsrechter in de top van het amateurvoetbal, assistent-scheidsrechter en coach van (assistent-)scheidsrechters in het betaald voetbal. Ook was hij docent bij de KNVB voor het opleiden van scheidsrechters.

Ploeg startte op 1 februari van dit jaar met zijn nieuwe baan in Diemen, half maart gingen de scholen dicht vanwege de coronacrisis. De meeste leerlingen van de scholen in Diemen die zijn aangesloten bij Stichting Florente kregen thuis les. Zij kregen ondersteuning van de leerkrachten en hun ouders. Kinderen van wie de ouders cruciale beroepen hebben konden op school les krijgen. Ploeg: "Het thuisonderwijs is over het algemeen goed gegaan. Wij hebben veel steun gekregen van de gemeente Diemen. Ik heb regelmatig contact gehad met de wethouder van Onderwijs Jeroen Klaasse. Ook hebben wij veel steun gehad van Kind & Co voor de opvang van kinderen. Maar de leerkrachten en kinderen waren blij dat zij vanaf begin juni weer naar school mochten."

Hoewel de situatie rond het coronavirus steeds kan veranderen, is het nu zo dat de basisscholen vanaf maandag 17 augustus open kunnen. Het basisonderwijs heeft uiteraard te maken met de coronamaatregelen die door de overheid zijn afgekondigd. Ploeg volgt de protocollen van de PO-Raad (Primair Onderwijs Raad). De PO-Raad behartigt de belangen van schoolbesturen in het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs.

Hij vertelt dat Stichting Florente de ervaringen van het thuisonderwijs heeft besproken en een aantal belangrijke conclusies heeft getrokken. "Wij hebben ons afgevraagd wat wij van die periode hebben geleerd en wat we kunnen vasthouden. We zullen hierover in gesprek blijven met de scholen."

Ploeg omschrijft zichzelf als een directeur/bestuurder die dicht bij de leerkrachten staat. "Stichting Florente beschikt sinds kort over een HRM-afdeling (human resource management). De mensen die daar werken nemen vooral de directeuren werk uit handen. De directeuren kunnen zich daardoor meer op het onderwijs richten."

Veel scholen in de regio hebben moeite om de formatie van de leerkrachten rond te krijgen. Ploeg vertelt dat de basisscholen in Diemen die bij Stichting Florente zijn aangesloten hun formatie op orde hebben. Directeuren en leerkrachten hebben hun persoonlijke netwerk gebruikt om nieuwe leerkrachten aan te trekken. "Wij hebben ook leerkrachten die als zijinstromer zijn binnengekomen. Zij hebben een andere werkervaring dan collega's die altijd in het onderwijs hebben gewerkt. Ook kijken zij vaak anders tegen bepaalde zaken aan. De pabo-opleiding duurt vier jaar en het komt voor dat zijinstromers al na een half jaar opleiding voor de klas staan. Ik vind dat de leraren van een school een gezonde mix moeten vormen van mensen die de vierjarige pabo hebben afgerond en zijinstromers. Vanaf dit jaar zullen we flink investeren in het ondersteunen en begeleiden van startende leerkrachten en stagiaires." Ploeg geeft aan dat het goed gaat met de basisscholen in Diemen die zijn aangesloten bij Stichting Florente. De meeste scholen trekken steeds meer leerlingen aan, andere scholen zijn stabiel. De Kersenboom in Plantage De Sniep ligt in een kinderrijke wijk en trekt steeds meer leerlingen aan. Naast de school wordt momenteel een gebouw met zes noodlokalen gebouwd. "De Kersenboom zal vier van die lokalen in gebruik nemen, Kind & Co twee lokalen. Wij hopen dat we de noodlokalen in oktober kunnen gebruiken. Net voor of net na de herfstvakantie", aldus Ploeg.

Hij kijkt ook uit naar de oplevering van de nieuwe school van Stichting Florente in de wijk Holland Park. Die school komt in de plaats van Het Atelier in Diemen-Zuid. "Het wordt een school voor zo'n zevenhonderd leerlingen. Die school krijgt ook een gymzaal. De leerlingen hoeven dus niet voor gymnastieklessen naar een ander gebouw."