Controle op naleving van coronaregels

Vervolg van voorpagina.

De gemeente laat weten dat ook op andere locaties zoals winkelcentra extra wordt gecontroleerd en ondernemers en bezoekers worden aangesproken.

Tevens worden regionaal aanvullende maatregelen bekeken en gesprekken gevoerd met diverse sectoren en doelgroepen.

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Diemen is de laatste twee weken gestegen van drie naar elf.

Burgemeester Erik Boog: "Wij zien in de regio een toename van clusters van besmettingen. Uit GGD-onderzoek blijkt dat deze toename met name komt door bruiloften, diplomafeesten, familiebijeenkomsten, begrafenissen, grotere illegale feesten en bezoek aan de horeca. Dit gebeurt vaak in settingen van grotere groepen mensen in kleinere ruimtes waar de 1,5 meterregel niet wordt nageleefd. Ook hier geldt dus een dringend advies: voorkom bijeenkomsten met grote groepen gasten, met name in binnenlocaties, en houd je strikt aan de geldende coronaregels."

"Het kabinet heeft ruimte gegeven voor een experiment met niet-medische mondkapjes in enkele drukke gebieden in het centrum van Amsterdam, gericht op gedragsverandering. Dit experiment is woensdag gestart. Een mondkapjesplicht voor de rest van Amsterdam en de regio is dus niet aan de orde. Daarnaast zijn er vraagtekens over de juridische houdbaarheid van deze maatregel."

"Het is mijns inziens van groot belang dat het kabinet de regie in deze fase van de crisis weer gaat nemen. Ik moet er niet aan denken dat er een lappendeken van verschillende maatregelen komt in het land. Dit leidt alleen maar tot onduidelijkheid en rechtsonzekerheid. Het kabinet zal donderdag (6 augustus 19.00 uur-red.) op een persconferentie bekendmaken of er extra maatregelen genomen worden. Ik blijf daarnaast benadrukken dat ondernemers, klanten en bezoekers zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Voor henzelf en voor hun omgeving. En laten we het zekere voor het onzekere nemen! Dus blijf voldoende afstand houden, voorkom en vermijd drukte en blijf bij klachten thuis en laat je snel testen. Zo kunnen we samen een tweede golf van het coronavirus, met alle gevolgen van dien, voorkomen", aldus de burgemeester.