Een jonge inwoner van Nandaime.
Een jonge inwoner van Nandaime.

Vivos houdt inzamelingsactie voor mondkapjes in Nicaragua

VIVOS heeft in de afgelopen maanden een inzamelingsactie gehouden voor het laten maken van mondkapjes in Nandaime.

DIEMEN Vivos is de Vereniging Initiatief voor Ontwikkelingssamenwerking Diemen. Vivos onderhoudt sinds 1986 een vriendschapsband met het plaatsje Nandaime in Nicaragua en ondersteunt projecten.

De inzamelingsactie voor het laten maken van mondkapjes in Nandaime is een succes. Er is tot nu toe ruim 1600 euro op de rekening van Vivos binnengekomen. Daarmee zijn door lokale naaisters 3400 mondkapjes gemaakt, die worden uitgedeeld aan arme gezinnen, kinderen, straatverkoopsters en anderen die geen bescherming hebben tegen het coronavirus.

Hard toegeslagen

De wereldwijde coronacrisis heeft in Nicaragua hard toegeslagen. Twee van de belangrijkste inkomstenbronnen, het toerisme en de textielindustrie, zijn weggevallen. Honderdduizenden mensen zitten werkloos thuis, hebben geen inkomsten en hebben nauwelijks bescherming tegen de ziekte.

De afgelopen tijd kwamen er verontrustende berichten over slachtoffers die in ziekenhuizen aan COVID-19 overleden, maar waarvan een andere doodsoorzaak werd opgegeven. De regering van het arme Midden-Amerikaanse land ontkent dat het coronavirus aanwezig is en heeft nauwelijks maatregelen genomen om de gezondheid van de bevolking te beschermen. Veel arme en kinderrijke families wonen dicht op elkaar in kleine huisjes. Vaak wonen meerdere gezinnen op één erf, waardoor het risico op besmetting altijd aanwezig is. De actie van VIVOS loopt nog door. Mensen kunnen een gift storten op rekeningnummer NL37 INGB 0003 1306 11 ten name van VIVOS. De gift wordt verdubbeld door de gemeente Diemen.

Het coronavirus heeft hard toegeslagen.