Kappen bomen Ouddiemerlaan

Vervolg van voorpagina.

Het college van B en W van Diemen begrijpt dat het kappen van bomen emoties losmaakt en gaat er dan ook zorgvuldig mee om. Zo hanteert de gemeente bij alle ruimtelijke projecten het uitgangspunt om zo veel mogelijk bomen te behouden.

Om een goed beeld te krijgen van de situatie is een Boom Effect Analyse uitgevoerd. Dat houdt in dat voor elke boom in het projectgebied zorgvuldig is gekeken of hij kan blijven staan tijdens werkzaamheden of een risico loopt op schade. Ook wordt er gekeken of er ruimte is om het ontwerp nog iets aan te passen zodat een boom gespaard kan blijven. Als behoud van de boom op de huidige plek echt niet mogelijk is, wordt beoordeeld of de boom te verplanten is. Pas als dit allemaal niet kan, wordt voor de boom een aanvraag gedaan om die te kappen.

Het college van B en W heeft ProRail gevraagd te wachten met het kappen van bomen tot de uitspraak van de commissie voor de bezwaarschriften bekend was. Ook tijdens de werkzaamheden van afgelopen weken, in het kader van het verleggen van kabels en leidingen, zijn er geen bomen voortijdig gekapt.

In totaal moeten er maximaal 183 bomen worden gekapt om ruimte te maken voor de aanleg van de spooronderdoorgang, voor de tijdelijke overweg en omleidingsroute en voor de inrichting van de tijdelijke bouwterreinen. Tijdens het werk wordt kritisch bekeken of sommige bomen toch kunnen blijven staan. Er worden ook nog 17 bomen verplant en elders in Diemen geplaatst. Als de spooronderdoorgang is gerealiseerd, wordt er minimaal hetzelfde aantal bomen dat is gekapt weer aangeplant. Het inrichten van het bouwterrein en het kappen van de bomen begint half augustus. In de week van 17 augustus worden eerst bouwhekken geplaatst en een week later start het kappen van de bomen. Eind september zijn de kapwerkzaamheden klaar. Die worden uitgevoerd in opdracht van ProRail door aannemer Mobilis-Hegeman.

Begin 2021 beginnen de bouwers met de aanleg van de tijdelijke overgang en de omleidingsroute. Zodra deze tijdelijke voorzieningen zijn aangelegd start de bouw van de spooronderdoorgang. De bouw duurt twee jaar. De verwachting is dat de nieuwe spooronderdoorgang in het eerste kwartaal van 2023 in gebruik kan worden genomen.