Danny van Zuijlen.
Danny van Zuijlen.

'Ik wil de inwoners van Diemen meer bij het theater betrekken'

Danny van Zuijlen (33) is op 1 juni begonnen als artistiek directeur van Theater de Omval. Een kennismaking.


DIEMEN Danny van Zuijlen is de opvolger van Annabertha Veninga, die in juni op eigen verzoek afscheid nam als directeur/programmeur van Theater de Omval. Zij werkte bijna 25 jaar bij het theater in Diemen.

Van Zuijlen heeft de artistieke portefeuille overgenomen van Annabertha Veninga. Met Michiel Hatenboer, die de bedrijfsvoering van het theater regelt, vormt hij de directie van Theater de Omval.

Van Zuijlen heeft veel ervaring. Hij is sinds 2015 directeur van De Fransche School in Culemborg. Dat theater wist hij, in samenwerking met negentig vrijwilligers, weer op de kaart te zetten, onder andere door meer op de lokale gemeenschap gericht te programmeren. Hij stopt in september met zijn werkzaamheden in Culemborg. Van Zuijlen werkt ook als theaterproducent.

Coronamaatregelen

Hij zou aanvankelijk op 1 augustus bij Theater de Omval beginnen, maar besloot al op 1 juni met zijn werkzaamheden in Diemen te starten. "Er moest en moet ontzettend veel geregeld worden omdat door de coronamaatregelen veel voorstellingen zijn verplaatst. Daarnaast moeten wij inspelen op de coronamaatregelen."

Van Zuijlen is begonnen in een periode waarin Theater de Omval in een lastige situatie verkeert. Het theater heeft door de coronamaatregelen te maken met een beperkt aantal plaatsen voor bezoekers. Doordat bezoekers en personeel 1,5 meter afstand van elkaar dienen te houden, is er plaats voor slechts vijftig bezoekers per voorstelling.

Er is plaats voor slechts 50 bezoekers per voorstelling

Van Zuijlen: "De meeste artiesten zullen twee keer per avond optreden: om 19.00 uur en om 21.30 uur. Wij hebben het programma tot en met december gepresenteerd. Wij kijken in de loop van het seizoen hoe de situatie zich ontwikkelt en zullen dan het programma presenteren dat tot in het voorjaar van 2021 loopt."

Freek de Jonge

Het programma voor het seizoen 2020-2021 is nog samengesteld door Annabertha Veninga. Er zijn voorstellingen van onder anderen Freek de Jonge, Ronald Snijders en Johan Goossens. Theater Zeelandia brengt de voorstelling 'Janis Joplin', die in het teken staat van de jong overleden Amerikaanse rockzangeres. Ook is er een voorstelling van Jandino, die bekend is van RTL.

Van Zuijlen: "Ik heb zelf nog enkele voorstellingen aan het programma toegevoegd. Emma Lesuis geeft de voorstelling 'Aardappelbloed'. Die voorstelling gaat over de slavernij en is momenteel zeer actueel. Het gaat hier om een samenwerking met het Bijlmer Parktheater."

Kaartverkoop

De verkoop van kaarten voor de voorstellingen en films in Theater de Omval start vandaag om 10.00 uur. Het programma voor het eerste deel van het theaterseizoen is vorige week online gepresenteerd. Meer informatie staat op www.theaterdeomval.nl. Van Zuijlen wil de eerste maanden gebruiken om zich in te werken en wil daarna zijn eigen accenten aanbrengen. "Ik ben van mening dat Theater de Omval nog te veel naar binnen is gericht. Een van mijn ambities is om de inwoners van Diemen meer bij het theater te betrekken. Er is meer uit het theater te halen. We hebben in Grand Café Blauw een podium staan. Dat zou veel meer kunnen worden gebruikt. Ik denk dan bijvoorbeeld aan lunchtheater. Maar het lijkt mij ook leuk om jongeren uit Diemen de kans te bieden om zich te presenteren, bijvoorbeeld door middel van een podcast. Verder wil ik in de toekomst het aanbod aanpassen. Ik denk daarbij aan meer ruimte voor jongere theatermakers en diversiteit. Ook wil ik de uitstraling van Grand Café Blauw aantrekkelijker maken."