Het Hart van Troost.
Het Hart van Troost. Foto: Trudy Kroese

Veel interesse voor bezoek van boot Hart van Troost

Burgemeester Erik Boog heeft bekendgemaakt dat de herdenkingsboom in het Nelson Mandelapark wordt geplant.



DIEMEN Burgemeester Boog onthulde de plek van de herdenkingsboom in zijn toespraak tijdens de aankomst van de boot Hart van Troost.

De boot voer zondagavond door de Weespertrekvaart. Het was een eerbetoon aan de mensen die de afgelopen maanden zijn overleden en een hart onder de riem voor de nabestaanden. Het was een indrukwekkende bijeenkomst. Een aantal aanwezigen legde bloemen op de boot als herinnering aan familieleden die zijn overleden. Ook de burgemeester en zijn vrouw Wahida legden bloemen op het Hart van Troost. Zij legden de bloemen voor mevrouw Dien Huijmans, woonachtig in verpleeghuis Berkenstede, die eind april overleed. "Zij was op dat moment de oudste inwoner van Diemen en wij gaan haar warmte en humor missen", aldus Boog.

De burgemeester vertelde over de ingrijpende gevolgen van corona. "Daarom hebben wij ook het initiatief genomen een herdenkingsboom te planten. Deze hartjesboom zullen wij later in het jaar planten. Wij vroegen om suggesties voor een passende plek en kregen tientallen reacties. Een keuze was niet zo makkelijk. Er moet bij het planten van een boom met veel zaken rekening worden gehouden. Uiteindelijk is gekozen om de hartjesboom te planten in het Nelson Mandelapark. We hebben een mooie passende plek gevonden waar mensen op een centrale plek in Diemen, in een groene omgeving, kunnen stilstaan bij hun dierbare."

De herdenkingsboom is bedoeld als een tastbare plek waar de overledenen met liefde herdacht kunnen worden en nabestaanden herinneringen kunnen delen die hun troosten. Veel nabestaanden konden de afgelopen maanden niet op een goede manier afscheid nemen van hun dierbaren. Dat gold overigens ook voor mensen die iemand door een andere oorzaak dan corona hebben verloren.

De burgemeester las het gedicht Brug van Regine Hilhorst voor. Hart van Troost, dat verlicht was met veel kleine lampjes, voer ruim een uur door Diemen. Op het moment dat de boot aan de tocht begon luidden de klokken van de Sint Petrus' Bandenkerk.


De bijeenkomst op de loswal was indrukwekkend









Burgemeester Boog houdt een toespraak.