De Kersenboom, een van de basisscholen in Diemen.
De Kersenboom, een van de basisscholen in Diemen.

College trekt bij minister aan de bel over lerarentekort

Het college van B en W heeft een brief gestuurd naar minister van Onderwijs Slob, waarin zij aandacht vraagt voor het tekort aan leraren.

DIEMEN Minister Slob heeft op 16 juni bekendgemaakt dat de aanpak om de tekorten in het onderwijs en op de leerkrachtenopleidingen in met name de vijf grote gemeenten intensiever wordt.

Het college van B en W schrijft in de brief aan de minister dat er een onbedoeld negatief effect van deze aanpak in Diemen optreedt. Wethouder Jeroen Klaasse van Onderwijs gaat in de brief aan de minister in op de situatie van het onderwijs in Diemen. "De ligging van Diemen is bijzonder. Onze gemeente wordt omgeven door Amsterdam en kent daardoor vergelijkbare grootstedelijke vraagstukken. Het tekort aan leerkrachten is daar één van. Net als voor scholen in Amsterdam en het nabijgelegen Almere is het voor scholen in Diemen elk jaar weer een uitdaging om de formatie sluitend te krijgen. Het werven van nieuwe leerkrachten en het behoud van de reeds aanwezige leerkrachten vraagt veel van schooldirecteuren en schoolbesturen. De aanpak zoals deze nu is aangekondigd, maakt de uitdaging om leerkrachten te werven en te behouden voor onze Diemense scholen nog veel groter. De salaristoelage van de gemeente Amsterdam (tussen de 1.000 en 2.500 euro bruto per jaar) zal het aantal leerkrachten niet doen stijgen, maar zal wel leerkrachten uit de regio naar Amsterdam doen verhuizen. Wij merken reeds in de eerste week na uw brief over de regeling voor de G5 de effecten van de noodplannen in onze regio. Daarbij bereiken ons signalen over leerkrachten die hun sollicitatieprocedure bij een Diemense school hebben afgebroken om in Amsterdam aan het werk te gaan. Schoolbesturen met leerkrachten in zowel Diemen als Amsterdam spreken hun zorgen uit over de ongelijkheid die er binnen hun organisaties is ontstaan. Wij constateren dat het gekozen beleid zorgt voor een ongelijk speelveld. De angst dat door de noodplannen veel van onze leerkrachten, onderwijsassistenten en zij-instromers weg zullen trekken naar scholen in Amsterdam en Almere is reëel. Gevolg is een nóg groter tekort op de basisscholen in Diemen, met alle gevolgen voor de leerkrachten en vooral de leerlingen."

De wethouder vraagt de minister om in Diemen op de eigen schaal een vergelijkbare regeling te treffen. "Elk jaar komt er in onze regio voor de gemeenten Amsterdam en Almere een bedrag van 13 miljoen euro vanuit de Rijksoverheid boven op de algemeen beschikbare middelen. Dat veroorzaakt voor het Diemense onderwijs een onevenredige druk. De gevolgen zijn nu al merkbaar en de verwachting is dat dit op de lange termijn een nog groter probleem zal veroorzaken; Diemen is relatief de snelst groeiende gemeente van Nederland en dat betekent dat er in de toekomst meer leerkrachten in Diemen nodig zullen zijn. In het belang van goed onderwijs voor de kinderen op Diemense scholen vragen wij u om een noodplan in te dienen zoals dit ook voor de ons omringende grote steden is gedaan", aldus Klaasse in de brief aan de minister.