Judith de Bie en Martijn Gerrits.
Judith de Bie en Martijn Gerrits.

Diemense bedrijf Rummieclub produceert en verkoopt rum

Het bedrijf Rummieclub is sinds december 2019 gevestigd aan de Venserweg 21R in Diemen. Judith de Bie vertelt over het bedrijf.

DIEMEN Judith de Bie (27) en haar zakenpartner Martijn Gerrits (40) zijn eigenaar van het Diemense bedrijf Rummieclub. Judith woont in Amsterdam-Oost, Martijn woont in Amsterdam-Zuidoost.

Judith: "Rummieclub is een rum-distilleerderij. Martijn en ik kennen elkaar al lang en zijn beiden al lang geïnteresseerd in het produceren van drank. Ik werkte als projectmanager bij de gemeente Amsterdam en Martijn had een baan in de ICT. Ik ben met mijn baan gestopt om mij volledig toe te leggen op Rummieclub, Martijn werkt nog parttime in de ICT."

Eigen geld

Judith en Martijn besloten drie jaar geleden om een distilleerderij te beginnen. Zij staken eigen geld in het bedrijf en startten ook een crowdfundactie. Nadat de voorbereidingen voor het bedrijf waren afgerond, startten zij in december 2019 met Rummieclub.

Goed bereikbaar

"Wij zijn erg blij met deze locatie in Diemen. Het is een mooi pand en goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. Martijn en ik doen alles op de fiets. Ik kende Diemen al, omdat ik vrienden heb die hier wonen, maar de laatste tijd heb ik Diemen nog beter leren kennen."

Bedrijf levert rum aan horeca, slijterijen en groothandels

Studiereis

Judith en Martijn produceren de rum vanaf het begin tot het einde zelf. Het is een ingewikkeld en langdurig proces. Zij hebben cursussen gevolgd en maakten een studiereis naar het eiland Barbados in het Caraïbisch gebied, waar veel rum wordt gedronken. Daar leerden zij de fijne kneepjes van het vak.

Horecabedrijven

Judith: "We mogen de rum alleen aan horecabedrijven, slijterijen en groothandels leveren. Dat geldt voor alle dranken met een alcoholpercentage van meer dan 15 procent. Het alcoholpercentage van rum is meer dan 40 procent. De grootste rumhandelaar van de wereld zit in Amsterdam en wij gaan onze vaten met rum ook aan dat bedrijf verkopen. Aan horecabedrijven en slijterijen levern wij flessen rum."

Coronacrisis

Zij begonnen in december 2019 met de productie van rum, maar op het moment dat zij de rum wilden gaan verkopen, kreeg Rummieclub net als veel andere bedrijven te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Het kabinet besloot in maart om de horeca in Nederland te sluiten. Dat had tot gevolg dat Rummieclub geen rum aan horecabedrijven kon leveren.

Cocktails

Judith en Martijn zochten naar een oplossing om toch omzet te kunnen maken en begonnen een cocktailbezorgservice. Ook gingen ze samenwerken met Absolute Delicious, het cateringbedrijf van Johan van Overbeek uit Diemen. Absolute Delicious startte een bezorgservice van maaltijden aan huis en bood klanten ook de mogelijkheid om cocktails van Rummieclub te bestellenen. Judith: "We hopen nog vaker samen te werken met Absolute Delicious en willen ook cocktails blijven verkopen. Wij bezorgen de cocktails echter niet langer aan huis. Mensen kunnen pakketten met cocktails bij ons bedrijf ophalen."

Groeiperiode

Judith vertelt dat er steeds meer interesse is in rum. "In landen als de Verenigde Staten en Engeland, die op dit gebied voorlopen op Nederland, is er een trend dat er steeds meer rum wordt gedronken. Rum beleeft nu een groeiperiode in Nederland, die gin een aantal jaar geleden doormaakte. Rum-cola is een bekend en populair drankje, maar ook rum met gemberbier wordt veel gedronken. Wij produceren als Rummieclub overigens ook gemberbier."