Francien Haex.
Francien Haex.

'Het AGO Zwembad bewijst zijn waarde'

DIEMEN Francien Haex is hoofd Zwembad bij het AGO Zwembad aan Kriekenoord 17 in Diemen. Zij was op 1 juni daar dertig jaar in dienst. Zij wijst op het belang van het bad.

Het AGO Zwembad werd in 1977 geopend. Francien kwam op 1 juni 1990 in dienst bij het zwembad. De eerste jaren gaf zij zelf zwemles, nu valt zij in als dat nodig is. Er geven zeven zweminstructeurs les.

Doelgroepen

Francien: "Wij richten ons op bepaalde doelgroepen: mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking, mensen uit verzorgingshuizen en mensen met een medische indicatie. Er zijn hier in het zwembad weinig prikkels en de temperatuur van het water is 33 graden. Dat is warmer dan in andere zwembaden, waar de temperatuur van het water 28 of 29 graden is."

Specifieke behoeften

"Wij houden rekening met de specifieke behoeften van de zwemmers. Sommige doelgroepen zwemmen het liefst alleen en er zijn ook mensen die een afgesloten kleedkamer nodig hebben. Het is voor de mensen van onze doelgroepen belangrijk dat zij in het AGO Zwembad kunnen zwemmen. Zij zwemmen en drinken daarna een kopje koffie. Het is echt voor hen een uitje", aldus Francien.

'AGO zwembad is voor de doelgroepenecht een uitje'

Francien vertelt dat er ook reguliere zwemlessen aan kinderen worden gegeven. "Er komen in Diemen steeds meer kinderen. Denk daarbij aan de wijken Plantage de Sniep en Holland Park, maar er zwemmen hier ook kinderen uit andere gemeenten. Er is hier in de regio een tekort aan zwemwater."

Bestaansrecht

Het AGO Zwembad krijgt sinds 2017 volgens een nieuwe regeling subsidie van de gemeente Amsterdam en Diemen. Deze nieuwe regeling eindigt in december 2021. "Het is heel belangrijk dat wij hierna door kunnen gaan. Het AGO Zwembad bewijst al jaren zijn waarde en bestaansrecht."

Het AGO Zwembad.