Lijn 9 was lange tijd een vertrouwd beeld in Diemen.
Lijn 9 was lange tijd een vertrouwd beeld in Diemen. Foto: Trudy Kroese

Tram van GVB rijdt al dertig jaar in Diemen

Het is op 6 juli 30 jaar geleden dat een tram van het GVB voor het eerst in Diemen reed. Het ging toen nog om lijn 9. Sinds 22 juli 2018 is lijn 9 vervangen door lijn 19. Die tram rijdt een andere route door Amsterdam dan lijn 9. Er is niet langer een directe tramverbinding tussen Diemen en het Centraal Station.

DIEMEN Lijn 9 was op 6 juli 1990 de eerste tram van het GVB die de stadsgrens van Amsterdam passeerde. De eerste tram van lijn 9 die over de gemeentegrens van Amsterdam en Diemen reed werd bestuurd door de Diemense wethouder van Verkeer Hanneke van Wel-Karbet (CDA).

Lijn 9 was overigens niet de eerste tram die in Diemen reed. In een ver verleden reed de Gooische Stoomtram door het centrum van de gemeente. Die tram had de bijnaam Gooische Moordenaar.

Met het doortrekken van lijn 9 ging een wens van het gemeentebestuur en veel inwoners van Diemen in vervulling. Reizigers hoefden niet langer vanaf het eindpunt van lijn 9 bij het Ajax Stadion een flink eind te lopen naar hun woning of vice versa. Lijn 9 was meteen al populair bij reizigers. Ook het personeel van het GVB werkte graag op de lijn. De tram vervoerde bijvoorbeeld veel toeristen en dagjesmensen die naar bestemmingen als Artis en het Tropenmuseum gingen.

De tram stopte aanvankelijk in beide richtingen bij de haltes ter hoogte van de rooms-katholieke kerk Sint Petrus' Banden, de Nicolaas Lublinkstraat en het eindpunt op De Sniep. Het zou nog lange tijd duren voor nieuwbouwwijk Plantage de Sniep werd gebouwd en de eerste woningen werden opgeleverd. Later kwamen daar haltes in beide richtingen ter hoogte van de Arent Krijtsstraat bij. Dit was niet alleen een uitkomst voor de bewoners van de Arent Krijtsstraat en de directe omgeving, maar ook voor de bewoners van Diemen-Zuid en bewoners van bejaardenhuis Onze Woning dat net over de Venserbrug in Diemen-Zuid stond.

Lange tijd veranderde er weinig. Ajax verhuisde in 1996 van de Watergraafsmeer naar de Amsterdam ArenA (inmiddels Johan Cruijff Arena) en door de groei van Diemen stapten er steeds meer reizigers in Diemen in en uit tram 9. Tijdens de opening van de Noord-Zuidlijn op zondag 22 juli 2018 werd het nieuwe lijnennet van het GVB in gebruik genomen. Het GVB nam afscheid van lijn 9. In de plaats van die vertrouwde tram werd tram 19 in het leven geroepen. Dit leidde tot verzet van bewoners van Diemen en Amsterdam. De directe tramverbinding tussen Diemen en het Centraal Station verdween. Lijn 19 rijdt vanuit Diemen naar Amsterdam-Oost en slaat bij het Alexanderplein linksaf en rijdt via onder meer het Leidseplein naar station Amsterdam Sloterdijk.

Veel mensen moesten wennen aan de route van lijn 19. Ook stoorden veel reizigers zich aan het feit dat het GVB oud materieel op lijn 19 inzette. Twee jaar later lijkt iedereen gewend aan de nieuwe route van lijn 19. De tram rijdt langs aantrekkelijke bestemmingen als het Fredriksplein en het Leidseplein. Hoewel er geen directe tramverbinding meer is tussen Diemen en de binnenstad van Amsterdam zijn er diverse overstapmogelijkheden: lijn 14 op het Alexanderplein, de metro in de Wibautstraat en de Noord-Zuidlijn bij de Vijzelgracht. De metro en de trein rijden vanuit Diemen naar het Centraal Station.

Veel mensen moesten wennen aan de route van lijn 19

Reizigers van lijn 19 hebben ook in Diemen te maken gekregen met een aantal veranderingen. Tijdens de werkzaamheden aan de Oost-West As zijn de haltes ter hoogte van de Nicolaas Lublinkstraat en de Schoolstraat verdwenen. Hiervoor in de plaats zijn haltes in beide richtingen aangelegd tussen de Burgemeester Bickerstraat en de Ouddiemerlaan, vlak bij de Diemerbrug. De halte van lijn 19 ter hoogte van de Arent Krijtsstraat in de richting van Amsterdam is verplaatst. Die halte ligt nu voor het kruispunt Arent Krijtsstraat/Hartveldseweg.











Sinds twee jaar rijdt lijn 19 in Diemen.