Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg.
Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg. Foto: Gerrit Alink

Bewoners laagbouw kunnen extra containers aanvragen

Inwoners van Diemen die in een laagbouwwoning wonen, kunnen vanaf nu een container aan huis aanvragen voor oud papier en karton (opk) en een voor plastic verpakkingen, blikjes en drankenkartons (pbd).



DIEMEN Dit heeft het college van B en W besloten.

Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg, verantwoordelijk voor het afvalbeleid, vertelt dat de uitvoering van het Afvalplan 2020 vertraging heeft opgelopen door de coronacrisis. "Er wordt bovendien momenteel tussen de 15 en 30 procent meer afval aangeboden. Dit heeft te maken met het feit dat meer mensen thuis zijn en opruimen. Het gaat om alle soorten afval."

In veel wijken zijn overvolle afvalcontainers en er wordt ook veel afval naast de containers geplaatst. Dat leidt tot klachten van bewoners. Het college van B en W stelt dat afvalbedrijf Meerlanden met maximale capaciteit werkt. Daarnaast wil de gemeente niet alleen de druk op de ondergrondse containers verminderen, maar vooral het voor mensen makkelijker maken om het afval dicht bij huis te scheiden. Daarom kunnen bewoners van laagbouwwoningen een papier- en/of plastic-container bestellen. Online via het aanvraagformulier op afval.diemen.nl of via het Klant Contact Centrum van de gemeente (telefoonnummer: 020-31 44 888).

Sikkes-van den Berg: "Het doel is dat mensen die over een extra container beschikken hun afval beter gaan scheiden. Dat zorgt ervoor dat er minder restafval overblijft. Dat is een belangrijk streven van de gemeente."

In het Afvalplan 2020 staat onder meer dat alle bewoners van laagbouwwoningen een minicontainer krijgen voor hun gft-afval. Daarnaast krijgen zij op termijn de beschikking over een kleinere container voor het restafval. Sikkes-van den Berg: "Wij hebben al overleg gevoerd over gft-inzameling met de bewoners van de wijken Buitenlust en Spoorzicht. De bedoeling was dat wij ook met de bewoners van de overige wijken in Diemen zouden gaan overleggen, maar dat was niet mogelijk in verband met de coronacrisis. Wij hopen na de zomer met die bewoners overleg te voeren. Er wordt nog gekeken op welke manier we dat het beste kunnen doen."

Afval dat naast containers is geplaatst.