Scanauto voor parkeer-controle

DIEMEN De gemeente start vanaf 1 augustus 2020 start met het gebruik van een scanauto voor de parkeercontrole. De scanauto rijdt zes dagen in de week in de verschillende parkeerzones van Diemen.

Met de scanauto wordt gecontroleerd of een voertuig op die plek geparkeerd mag staan. De camera’s op de auto maken foto’s van het kenteken. Vervolgens controleert het systeem de parkeervergunning of de betaalgegevens. Wie niet of onvoldoende heeft betaald, krijgt voortaan geen naheffing meer onder de ruitenwisser. In plaats daarvan valt deze binnen een aantal werkdagen op de deurmat. Zowel bewoners als bedrijven ontvangen deze week een brief van de gemeente met verdere informatie.

De scanauto houdt rekening met de handelingstijd van de parkeerder. Dat wil zeggen de tijd die nodig is dat mensen zich aanmelden via de smartphone of naar een parkeerautomaat lopen. Overigens blijven de parkeerhandhavers in de blauwe zone actief. Naast de scanauto controleren ze op de scooter de voertuigen die met een parkeerschijf geparkeerd staan.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Diemen flink geïnvesteerd in de digitale dienstverlening voor onder andere parkeren. Zo is voor bewoners en bedrijven een digitale ontheffing en/of vergunning op kenteken ingevoerd. Ook kunnen mensen tegenwoordig kenteken parkeren via de parkeerautomaat of verschillende parkeerapps. Onlangs is de parkeerhandhaving opnieuw aanbesteed waarbij een efficiënte parkeerhandhaving het uitgangspunt was. Het werken met een scanauto is veel sneller en efficiënter dan de huidige wijze. Uiteraard is ook het doel te zorgen dat iedereen parkeergeld betaalt en de parkeerregels in de blauwe zone worden nageleefd. Meerdere gemeenten waaronder Amsterdam, Utrecht, Haarlem Tilburg en Breda maken gebruik van de scanauto. De scanauto is te herkennen aan een camerasysteem op het dak en voorzien van het logo van gemeente Diemen. De digitale parkeercontrole voldoet aan de eisen uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Gescande kentekens worden versleuteld opgeslagen en nooit langer bewaard dan noodzakelijk voor het doel waarvoor zij gescand zijn. In het geval van een boete, wordt de foto dertien weken bewaard om een eventueel bezwaar te kunnen behandelen. Daarna worden de gegevens uit het systeem verwijderd.