Een druk bezochte raadsvergadering over de biomassacentrale.
Een druk bezochte raadsvergadering over de biomassacentrale. Foto: Trudy Kroese

Raadsleden doen hun werk graag, maar het is geen hobby

Hoewel alle gemeenteraadsleden plezier in hun raadswerk hebben, is het werk zeker geen hobby. Dit bleek onlangs tijdens een discussie over de Verordening rechtspositie raads- en commissieleden gemeente Diemen 2020.

DIEMEN Het gevolg van het aannemen van de verordening is dat alle raadsleden een bedrag van 2.000 euro bruto krijgen waarmee zij met terugwerkende kracht tot 29 maart 2018 een verzekering kunnen afsluiten voor arbeidsongeschiktheid, ouderdom en overlijden. De fractieleden van de PvdA stemden tegen het voorstel, omdat zij bezwaar hadden tegen de terugwerkende kracht.

Een interessant aspect van de discussie was de wijze waarop raadsleden tegen het raadswerk aankijken. De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. De raad neemt besluiten over tal van zaken die in Diemen spelen en controleert het college van B en W. In tegenstelling tot het werk van de burgemeester en wethouders is het raadslidmaatschap geen fulltimebaan. Raadsleden ontvangen een vergoeding van 1.200 euro bruto per maand. Daar verzetten zij veel werk voor. Zij bezoeken de informatieve en besluitvormende vergaderingen van de gemeenteraad, houden vrijwel wekelijks overleg met hun fractie, bezoeken allerlei bijeenkomsten en hebben veelvuldig contact met inwoners van Diemen. Ook zijn zij veel tijd kwijt aan het doorspitten van raadsstukken. Raadsleden leven net als de burgemeester en de wethouders in een glazen huis. Met name raadsleden die al enige tijd politiek actief zijn en/of lang in Diemen wonen, worden regelmatig aangesproken door inwoners van Diemen. De kritiek op sociale media, soms ongefundeerd en een enkele keer zeer persoonlijk en zelfs grof, is een extra belasting. PvdA-raadslid Nico Portegijs noemde het raadslidmaatschap een hobby. Dat schoot bij veel andere raadsleden in het verkeerde keelgat. Portegijs verduidelijkte zijn uitspraak door te vermelden dat hij het leuk vindt om met politiek bezig te zijn. "En dan noem ik het dus een hobby." Portegijs, in het verleden 7 jaar lang wethouder in Diemen, is van mening dat raadsleden goed worden betaald voor hun werk. Hij vergelijkt het salaris met het bedrag dat iemand ontvangt die afhankelijk van de bijstand is ("als alleenstaande krijg je zo'n bedrag niet") of met mensen die bestuurslid zijn van hun vereniging. "Ik had onlangs een gesprek met bestuursleden van TIW-Survivors. Die zijn ook veel tijd kwijt, maar krijgen daarvoor bij wijze van spreken een glaasje bier. Ik ben gemiddeld zo'n 15 uur per week met het raadswerk bezig. Daarnaast word ik ook aangesproken op zaken die betrekking hebben op de landelijke politiek. De laatste tijd bijvoorbeeld op de affaire rond Femke Halsema. Ik moet dan eerst uitleggen dat zij niet van mijn partij is. Maar ook dat doe ik met veel plezier. Het blijft raar om je te verzekeren met betrekking tot een periode die al geweest is." Hij gaat het bedrag dat hij netto ontvangt aan drie goede doelen schenken.

Bert Timmer is sinds twee jaar raadslid voor de VVD. Hij woont tien jaar in Diemen. "Ik vind het raadswerk fantastisch, maar ik zie het zeker niet als een hobby. Het raadslidmaatschap is een opdracht en brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee. Ik werk fulltime bij de gemeente Amsterdam en doe het raadslidmaatschap naast mijn werk. Als je het goed wilt doen, moet je er veel tijd in steken. Ik bezoek uiteraard de vergadering van de gemeenteraad en de fractievergaderingen. Die bereid ik ook voor. Daarnaast ga ik er als raadslid ook op uit. Ik ga bijvoorbeeld ter plaatse kijken als er een besluit moet worden genomen, bijvoorbeeld over een bouwplan. Daarnaast onderhoud ik contact met inwoners van Diemen. Ik ga bij mensen op de koffie en dat doe je niet binnen een half uurtje. Ik word regelmatig op straat aangesproken en krijg veel e-mails. Ik ben twee tot tweeënhalve dag per week met het raadswerk bezig. Het is in feite een parttimebaan, die moeilijk is te combineren met een fulltimebaan. Ik ga op 1 januari met pensioen en heb dan meer tijd voor het raadswerk."
Peter Prins, fractievoorzitter van de Ouderenpartij Diemen, loopt lang mee in de lokale politiek. "Wij besturen een gemeente en dat is geen hobby. Voor een hobby hoef je geen eed of belofte af te leggen. Ik ben zo'n 15 tot 20 uur per week kwijt aan het raadswerk. Wij krijgen een vergoeding van 1200 euro bruto per maand. De vergoeding is afhankelijk van het aantal inwoners van een gemeente. Enkele jaren geleden is de vergoeding van kleinere gemeenten aangepast aan de vergoeding die de raadsleden in Diemen krijgen. De raadsleden in Schiermonnikoog, de kleinste gemeente van Nederland, ontvangen hetzelfde bedrag als wij. Raadsleden in Diemen houden zich met heel veel zaken bezig. Diemen is enorm gegroeid en volop in ontwikkeling. En denk eens aan het plan om in Diemen een biomassacentrale te bouwen. Dat brengt heel veel werk met zich mee. Ik woon meer dan veertig jaar in Diemen en ben al lang politiek actief. Ik word dan ook regelmatig op mijn werk als raadslid aangesproken en ontvang ook veel e-mails." De fractie van de Onafhankelijke Partij Diemen geeft een deel van het geld aan de Stichting Voedselbank Diemen. Voor het overige geld wordt nog een geschikt goed doel gezocht.