De Kersenboom.
De Kersenboom.

Basisscholen kunnen groepen 8 toch mooi afscheid aanbieden

De leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen in Diemen kunnen toch een eindmusical opvoeren. De leerlingen van een aantal scholen maken een film.




DIEMEN Veel basisscholen in Diemen zijn aangesloten bij Stichting Florente. Dit zijn Noorderbreedte, De Octopus, De Kersenboom, De Ark en Het Atelier.

De basisscholen in Diemen waren van 16 maart tot 11 mei gesloten. Een uitzondering werd gemaakt voor kinderen van ouders met vitale beroepen. De overige kinderen kregen thuis digitaal les. Op 11 mei gingen de leerlingen van de basisscholen weer de helft van de tijd naar school en sinds 8 juni zijn de scholen weer volledig open. Het zag ernaar uit dat de leerlingen van de groepen 8 hun eindmusical niet zouden kunnen opvoeren. Afscheid nemen van de basisschool is voor kinderen een belangrijk moment.

Hans Ploeg, directeur/bestuurder van Stichting Florente. "Ik had aanvankelijk het besluit genomen om de eindmusicals van de groepen 8 van onze scholen niet te laten doorgaan. Maar na de versoepeling van de regels van het kabinet heb ik het besluit genomen om dit aan de directeuren van de betreffende basisscholen over te laten. Zij zullen ervoor zorgen dat alle regels van het RIVM worden nageleefd: er kan slechts een bepaald aantal ouders de eindmusical bezoeken. Uiteraard zullen de ouders 1,5 meter afstand van elkaar dienen te houden."

Na 1 juli zijn er bijeenkomsten van 100 personen toegestaan. Ploeg: "Het is niet mogelijk om voor die enkele dagen die het schooljaar dan nog telt de organisatie aan te passen. We hebben een overzicht van alle activiteiten voor deze periode gedeeld met de gemeente, zodat ook zij op de hoogte is hoe wij de RIVM-richtlijnen bewaken."

Peggy Tholen, directeur van Noorderbreedte. "Wij hebben drie groepen acht. Elke groep 8 voert de musical twee keer op. De kinderen krijgen allen twee uitnodigingen voor hun ouders of andere familieleden om de musical te bezoeken. Er zijn dan steeds maximaal dertig volwassenen in de school aanwezig. Dit is exclusief het personeel. De musical wordt op vrijdag 26, maandag 29 en dinsdag 30 juni twee keer opgevoerd. In de middag en in de avond." De Kersenboom heeft één groep 8. Directeur Caroline Naumovski: "De musical van groep 8 wordt gefilmd. De film van die musical wordt op de laatste schooldag op vrijdag 3 juli tijdens twee bijeenkomsten aan de ouders van de leerlingen van groep 8 vertoond. Uiteraard worden alle voorschriften van het RIVM scherp nageleefd."

De Ark heeft twee groepen 8. "Er wordt een film opgenomen die in het teken staat van het leven van de leerlingen van groep 8 op de basisschool. Zij krijgen die op een usb-stick mee naar huis. Er wordt op 29 en 30 juni op een speciale manier afscheid genomen van de kinderen. De groepen 8 houden dan een barbecue op het schoolplein, waarna hun ouders ook uitgenodigd worden om bij het officiële afscheid van hun kind aanwezig te zijn", aldus directeur Rob Dekker.

Scholen tonen zich creatief tijdens organisatie afscheid

De leerlingen van groep 8 van Het Atelier voeren op 29 juni twee keer de eindmusical op. Zij doen dit op een bijzondere plek: in Theater de Omval. De leerlingen van groep 8 van De Octopus nemen eveneens een film op. Die wordt op 30 juni vertoond.

Sandra van der Meulen, directeur van Jenaplanschool De Nieuwe Kring: "Wij hebben drie groepen 8 en ons team vindt het belangrijk om de kinderen en hun ouders/verzorgers na acht fijne jaren bij ons op school, juist in deze bijzondere coronatijd, een mooie en waardevolle afscheidsavond te bezorgen. Door de kinderen van de groepen 8 is een film gemaakt. Wij vieren de afscheidsavond rondom onze school op ludieke wijze. Uiteraard houden wij rekening met het naleven van alle regels. Wij zien erg uit naar deze feestelijke avond!”

Liza Huizer, directeur van de Sint-Petrusschool. "Wij hebben één groep 8. De leerlingen van groep 8 voeren op 1 juli een musical op in Sporthal Diemen. Er mogen vanaf die dag weer bijeenkomsten voor 100 personen worden georganiseerd. Maar er zullen uiteindelijk minder dan honderd personen aanwezig zijn."