Burgemeester Boog opende in mei de Quarantainer bij De Diem.
Burgemeester Boog opende in mei de Quarantainer bij De Diem. Foto: Gerrit Alink

‘Het gaat de goede kant op, maar we moeten volhouden’

Het was afgelopen week 100 dagen geleden dat het coronavirus toesloeg in Diemen. Burgemeester Erik Boog kijkt terug, bespreekt de actuele situatie in Diemen en blikt vooruit.


DIEMEN Op 28 februari dit jaar kwam het bericht naar buiten van een besmetting in Diemen, de tweede besmetting in Nederland.

Burgemeester Erik Boog: “Dat was wel even schrikken. Enkele weken daarvoor hadden we nog met de burgemeesters in de regio en de GGD bij elkaar gezeten over de bestrijding van infectieziekten. Daar kwam het coronavirus ook ter sprake, maar toen leefde nog helemaal niet het idee dat Nederland zo snel en zo zwaar getroffen zou worden. En toen was er ineens een besmetting in Diemen. Dat leverde begrijpelijk onrust en angst op. Zeker op dat moment was er nog veel onbekendheid over het virus. Mijn gedachten gingen meteen uit naar de mevrouw die getroffen was. Verschrikkelijk als dat je overkomt. Al snel kwam ik in de actiemodus. Bij een kinderdagverblijf en school in Diemen was er onrust ontstaan, omdat er mogelijk een risico zou zijn door een link met de besmette vrouw. Als snel bleek dit risico er niet te zijn, maar de zorgen neem je niet snel weg. Vanaf het eerste moment hebben we goed samengewerkt met de veiligheidsregio en de gemeente Amsterdam. Scenario’s werden gemaakt, valse geruchten moesten worden ontkracht en het was van belang duidelijk te communiceren. Uiteindelijk leidde dat tot een gezamenlijke persconferentie in de avond. Dat was een hele hectische dag, en het begin van een lange periode waarin het coronavirus mijn agenda en die van ons allemaal zou gaan bepalen.”

Het coronavirus en de maatregelen om het virus te bestrijden hebben grote impact in Diemen. “Deze crisis treft iedereen. Het is een heftige periode met veel emoties. Het leed is niet altijd zichtbaar, maar het is groot en het raakt mij. Familieleden die ouders of hun kind in een zorginstelling lange tijd niet kunnen zien, naasten die niet op een goede manier afscheid kunnen nemen van hun geliefde, jonge mensen die heel ziek worden door het virus of zelfs overlijden. De maatschappelijk en economische gevolgen zijn enorm. Ondernemers en culturele instellingen worden hard getroffen en doen hun best om het hoofd boven water te houden, veel flexwerkers verliezen hun baan en de eenzaamheid is groot, niet alleen onder ouderen. Ik hoor ook van jonge alleenstaanden dat zij hier echt een klap van hebben gekregen. De gemeente en alle maatschappelijke partners doen hun uiterste best om hulp te bieden, maar we kunnen het niet alleen. Het klinkt als een cliché, maar clichés zijn vaak ook waar: we moeten het echt samen doen, anders komen we hier niet doorheen.”

Hij is positief over de gezamenlijke kracht die Diemen laat zien in deze coronatijd. “Ik ben erg trots op hoe wij in Diemen tot nu toe zijn omgegaan met deze grote crisis. Geweldig al die initiatieven, klein en groot, om anderen te helpen. De inzet van vrijwilligers, mantelzorgers en instellingen is enorm. De meeste mensen hebben zich ook goed aan de maatregelen gehouden, wat niet altijd makkelijk zal zijn geweest. En de creativiteit die ontstaan is, is prachtig om te zien. Ik zie ondernemers die nieuwe producten ontwikkelen en bezorgdiensten opzetten, leraren en ouders die samen thuisonderwijs hebben vormgeven, en creatieve oplossingen om het leed te verzachten, zoals het plaatsen van Quarantainers bij Berkenstede en De Diem, zodat mensen hun geliefde in deze zorgcentra toch kunnen zien. Wat deze crisis tevens laat zien is hoe belangrijk onze publieke sector is. Ik ben ongelooflijk trots op onze mensen in de zorg. Zij leveren een ongekende prestatie in een krankzinnige tijd. Maar vergeet ook niet onze mensen bij de politie, andere hulpdiensten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij de gemeenten. Er wordt door hen keihard gewerkt ons door deze crisis te helpen. De publieke sector verdient meer waardering, niet alleen in deze crisistijd.”

Het kabinet voert nu volgens een routekaart diverse versoepelingen door. “Gelukkig is de horeca weer aangepast open, net zoals de scholen en de culturele instellingen. Ook ben ik blij dat de bezoekregeling bij verpleegtehuizen versoepeld is en er weer ruimte is om gezamenlijk te sporten, vooral voor jongeren. We denken steeds mee hoe we op een verantwoorde wijze ruimte kunnen bieden aan initiatieven. Zo kunnen de Kinderzomerspelen onder voorwaarden toch plaatsvinden. En er is een serieus plan om in Diemen een Drive-in bioscoop te organiseren. Een leuk initiatief waar wij de mogelijkheden voor aan het onderzoeken zijn."

Hij waarschuwt echter voor de gevolgen van ‘doorgeslagen optimisme’: “Het gaat de goede kant op, maar we moeten volhouden. Doordat er op meerdere terreinen meer ruimte komt, is het gevaar dat we denken dat we niet meer voorzichtig hoeven te zijn, dat de gezondheidscrisis voorbij is. Maar dat is zeker niet het geval. Het RIVM zegt dat het coronavirus zich zal gedragen als een veenbrand. Veenbranden woekeren na het blussen vaak door onder de oppervlakte. Ze zijn verraderlijk, omdat het vuur op onverwachte plaatsen plotseling kan oplaaien. Zo kan het coronavirus ook werken. Als we ons niet meer gaan houden aan de adviezen en maatregelen, kan het aantal besmettingen zo weer toenemen, met alle gevolgen van dien. We moeten daarom doorzetten. Dat vraagt nog lange tijd om veel geduld en offers, van ons allemaal. De term ‘het nieuwe normaal’ die het kabinet gebruikt vind ik echter niet op zijn plaats. Dit is niet normaal en dat zal het ook nooit worden.”

'Ik vraag wel om zelf verantwoordelijkheid te nemen'

Burgemeester Boog vindt het lastig om voorspellingen te doen, volgens hem moeten we stapje-voor-stapje de situatie bezien. “Hoe de situatie zich ontwikkelt, blijft zeer onzeker. Veel is afhankelijk van ons gedrag. Ik blijf wel optimistisch. Gezamenlijk kunnen we het virus uiteindelijk onder controle krijgen. Ik vraag wel om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Wijzen naar anderen heeft weinig nut. We moeten het zelf doen. En dat is hard nodig want voorlopig is dit nog niet voorbij. Met de energie en de saamhorigheid die in Diemen is ontstaan kunnen we ook de komende zware tijd aan. De gevolgen van deze crisis zullen nog lang voelbaar zijn. Ik hoop dat deze crisis er toe leidt dat het gesprek over fundamentele vraagstukken in de samenleving goed wordt gevoerd, dat we extra oog houden voor diegenen die kwetsbaar zijn, de publieke sector beter wordt gewaardeerd en wij het momentum gebruiken voor innovatie op allerlei vlakken. Dan komt er naast veel ellende ook nog iets goed voort uit deze moeilijke periode.”