TIW-Survivors moet Sportpark De Diemen verlaten.
TIW-Survivors moet Sportpark De Diemen verlaten. Foto: Trudy Kroese

TIW-Survivors verzet zich tegen dreigend vertrek

DIEMEN Honk- en softbalvereniging TIW-Survivors legt zich niet neer bij een gedwongen verhuizing van Sportpark De Diemen naar Sportpark Middenmeer in Amsterdam. TIW-Survivors stapt indien nodig naar de rechter. Dit zegt voorzitter Gregor Rossen van TIW-Survivors.

Het college van B en W heeft aan de gemeenteraad een krediet van 2,5 miljoen euro gevraagd voor de aanleg van twee hockeyvelden voor Hockey Club Diemen, een extra veld voor SV Diemen, een handbalveld voor SV Zeeburg en een beachveld. Het gevolg hiervan is dat TIW-Survivors moet verhuizen naar Sportpark Middenmeer in de Amsterdamse Watergraafsmeer, waar het een accommodatie gaat delen met honk- en softbalvereniging OVVO.

De gemeenteraad bespreekt de kredietaanvraag tijdens de informatieve raadsvergadering op donderdag 11 juni. Op donderdag 2 juli zal de gemeenteraad een besluit nemen. Rossen vertelde enkele weken geleden aan het DiemerNieuws dat TIW-Suvivors geen perspectief heeft als de club naar Sportpark Middenmeer moet verhuizen en geeft nu aan dat OVVO over lichtmasten beschikt die door honk- en softbalbond KNHSB niet geschikt zijn bevonden voor het spelen van wedstrijden. "Wij hebben drie softbalteams die hun wedstrijden 's avonds spelen. Zij kunnen dit dus niet doen op de velden van OVVO. Het is in verband met allerlei regels ook niet makkelijk om die lichtmasten te vervangen. Laat het duidelijk zijn: wij misgunnen de hockeyclub, de voetbalclub en de handbalclub hun nieuwe velden niet, maar als wij nu uit Diemen moeten vertrekken, is dat het einde van de vereniging."

TIW-Survivors is een vereniging met een lange historie in Diemen en is geworteld in de lokale samenleving. De vereniging doet onder andere mee aan sportactiviteiten van de basisscholen en de buitenschoolse opvang in Diemen. Daarnaast oefent de vereniging steeds meer aantrekkingskracht uit op de jeugd, mede door de toenemende populariteit van beeball. Rossen: "Wij zijn benieuwd naar de standpunten van de politieke partijen in de gemeenteraad. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel van het college van B en W zullen wij naar de rechter stappen. Wij hebben een brief van de gemeente waarin ons is beloofd dat wij na een eventuele verhuizing naar Amsterdam over voldoende speel- en trainingscapaciteit kunnen beschikken. Dat is bij OVVO dus niet het geval. Die brief is ondertekend door de burgemeester van Diemen. Wij hebben juridisch advies ingewonnen en daaruit blijkt dat wij sterk staan."

Henk van der Weele, voorzitter van SV Diemen, is blij met het voorstel van het college van B en W. "Als de gemeenteraad het voorstel aanneemt krijgen wij de beschikking over een vierde veld. Wij hebben een extra veld echt nodig. Wij hebben momenteel zo'n duizend leden, meer dan zeshonderd daarvan zijn jeugdleden. Wij hebben nu een wachtlijst voor de mini's en de oudere jeugd. Als wij een vierde veld krijgen, hebben wij ook plek voor deze jonge voetballers en kunnen wij verder groeien."

Ook Gideon Swaab, voorzitter van Hockey Club Diemen, is blij met het voorstel van het college van B en W. "Als het besluit wordt aangenomen betekent dat dat wij onze doelstelling kunnen verwezenlijken: twee hockeyvelden op Sportpark De Diemen. Wij hebben 150 leden en een wachtlijst. Die wachtlijst betreft vooral de jongste kinderen. Komend seizoen willen wij doorgroeien naar circa 200 leden door ook andere hockeyactiviteiten aan te bieden, zoals trimhockey voor volwassenen. Dat is het volgen van hockeytraining zonder het spelen van wedstrijden."

HC Diemen traint momenteel op de velden van korfbalvereniging DKV Victoria op Sportpark De Diemen. Een aantal teams speelt wedstrijden op de velden van Xenios in Nieuw-Sloten in Amsterdam.

Rob van Dijk, voorzitter van handbalvereniging SV Zeeburg is eveneens blij. "Wij willen in overleg met de gemeente Diemen op Sportpark De Diemen een goed handbalveld met dempend materiaal aan laten leggen. Op dat veld zullen de teams die in de veldcompetitie uitkomen, kunnen spelen en trainen. Er komt ook een beachveld. Wij gaan daar gebruik van maken, maar dat veld is ook geschikt voor activiteiten van SV Diemen en bijvoorbeeld de volleybalvereniging. Wij zijn onlangs online met een raadpleging onder onze leden over de verhuizing naar Sportpark De Diemen gestart. Er hebben al negentig leden gereageerd en die staan allemaal positief tegenover de verhuizing. Wij hopen half april 2021 naar Sportpark De Diemen te verhuizen. Dan begint het tweede deel van het veldseizoen 2020-2021."