Filter op Punt Sniep

Vervolg van voorpagina. Maaike Hillebrand is inwoonster van Diemen en startte vorig jaar de petitie ‘Geen biomassacentrale in Diemen’, tegen de komst van de andere centrale, die van Vattenfall. Die petitie is door ruim achtduizend mensen uit Diemen en plaatsen in de regio ondertekend. Zij plaatst kanttekeningen. Zij heeft hierover ook overleg gevoerd met experts.

"Er wordt gesteld dat er een extra filter op Punt Sniep komt. Dat klopt niet, want er zouden eerst helemaal geen filters komen. De gemeente stelt dat de filters uitstoot van fijnstof hebben die vergelijkbaar is aan gas. Dat klopt ook niet: een gasketel geeft geen fijnstof. Verder wordt aangegeven dat ‘het gebruik van houtpellets en de zeer efficiënte verbranding 50% minder CO2-uitstoot zou geven ten opzichte van de uitstoot door aardgas’. Dat klopt feitelijk niet. Houtpellets verbranden geeft meer CO2 in de lucht. Waarschijnlijk wordt het idee gehanteerd dat de bomen die verbrand worden, in de vorm van pellets, weer aangeplant worden, zodat de verbrande CO2 weer opgenomen kan worden door de aangeplante bomen. Deze nemen pas hooguit na 30 jaar weer alle CO2 op die in een keer met de pellets verbrand wordt."
"Ik denk dat de mensen meer hebben aan feiten. Zoals dat het filter zo’n 80% van de fijnstof zal tegenhouden. Ik ben niet blij met de komst van deze biomassa-installatie op Punt Sniep, maar wel opgelucht dat de gemeente dit voor elkaar heeft gekregen. De vergunningen waren al in 2016 afgegeven, maar ABC Vastgoed en de gemeente hebben hun verantwoordelijkheid genomen."