Daniel Beijnes, eigenaar van Café 't Pandje.
Daniel Beijnes, eigenaar van Café 't Pandje.

Horecaondernemers zijn blij dat ze hun gasten weer kunnen ontvangen

De horeca mag op maandagmiddag 1 juni om 12.00 uur weer open. De horecaondernemers in Diemen zijn er klaar voor.

DIEMEN De eigenaars van de horecazaken hebben maatregelen getroffen om te voldoen aan de regels van de overheid. Het zal voor ondernemers en hun gasten even wennen zijn.

Daniel Beijnes, eigenaar van Café 't Pandje, heeft diverse maatregelen genomen om aan de coronamaatregelen te voldoen. Gasten dienen telefonisch te reserveren via nummer 06-85259312. Zij kunnen van dinsdag tot en met zondag voor een van de drie tijdblokken reserveren. Daniel ontvangt zijn gasten bij de ingang van het café en voert vervolgens een gesprek over hun gezondheid. Bij de ingang staat een tafel met een ontsmettingsmiddel. In het café is ruimte voor dertig gasten. Na de verwachte verdere versoepeling van 1 juli zijn er iets meer plaatsen. Daniel: "Wij hebben met behulp van tape looplijnen in de zaak aangebracht. Dit maakt het mogelijk dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Er is een beperkt aantal plaatsen aan de bar. Iedereen dient te gaan zitten. Het is niet toegestaan om aan de bar te staan. Wij hebben in de hele zaak tafels geplaatst waaraan mensen kunnen gaan zitten. Tafels voor twee, vier en zes personen. Aan al die tafels is een afstand van 1,5 meter gegarandeerd. Aan het begin van de bar staan nu geen krukken. Hierdoor kunnen mensen de toiletten makkelijk en op een verantwoorde manier bereiken. Zij kunnen ook gebruik maken van onze tweede toiletgroep achter in de zaak. De bar is met behulp van plastic afgeschermd. Dit zorgt ervoor dat ons personeel geen direct contact met de gasten heeft. Wij serveren de drankjes niet aan de tafels. Er komt aan het begin van de bar een plek waar onze gasten hun drankjes kunnen afhalen. Wij hebben het liefst dat onze gasten contactloos betalen. Het pinapparaat en de deuren van de toiletten zullen vaak worden gereinigd."

Daniel wijst erop dat het van belang is dat iedereen zich aan de regels houdt. "Wij moeten ons als horecaondernemers aanpassen aan regels waarom wij niet hebben gevraagd. Dat geldt ook voor onze gasten. Dat is een situatie waarmee wij moeten omgaan. Wij verzoeken iedereen om zich aan de regels te houden en het gezonde verstand te gebruiken. Wij hopen dat onze gasten begrip kunnen opbrengen voor deze situatie. Wij zijn blij dat wij nu na een lange tijd weer open kunnen. En dat geldt ook voor onze gasten." Het Pandje is overigens op maandag 1 juni open. Dennis Heide, eigenaar van Brasserie Drusius in winkelcentrum Diemerplein: "Wij kunnen normaal 110 gasten ontvangen: 70 binnen en veertig op ons overdekte terras. Nu zijn dat respectievelijk dertig en 15 gasten. Mensen kunnen telefonisch bij ons reserveren of als er ruimte is aan de deur reserveren. Ik fungeer zelf als gastheer en voer een gesprek met de gasten waarin ik naar hun gezondheid informeer. Wij hebben uiteraard maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat ons personeel en de gasten 1,5 meter afstand houden. Wij hebben tussen een aantal zitplaatsen in de zaak plexiglas aangebracht. Er is ook een aparte ingang en uitgang."

Dennis en zijn collega's hebben de afgelopen weken nuttig besteed. De zaak is opgeknapt, er is een nieuwe website gemaakt en de menukaarten zijn vernieuwd. "Wij hebben de openingstijden verruimd. Wij waren altijd alleen op vrijdagavond open, dan is het koopavond in het winkelcentrum. Nu zijn wij ook op donderdagavond en zaterdagavond tot 21.00 uur open. Om te vieren dat we weer open mogen, hebben we een bijzondere actie. Als mensen komen dineren krijgt de tweede gast het diner gratis. Die hoeft alleen de drankjes te betalen."

Grand Café Cheers op het Diemerplein heeft ook de nodige voorbereidingen getroffen. De zaak beschikt nu over een aparte ingang en een aparte uitgang. De tafels in de zaak zijn op 1,5 meter van elkaar geplaatst en ook mensen die plaatsnemen op de bar dienen de voorgeschreven afstand in acht te nemen. Ook op de bar is die afstand aangegeven. Er is tape aangebracht die aangeeft welke route de gasten dienen te nemen om naar hun zitplaats te gaan. Op de bar is een doorzichtige afscheiding gemaakt om ervoor te zorgen dat personeel en gasten geen direct contact hebben. De tafels op het terras, dat zeventig zitplaatsen zal hebben, worden zo geplaatst dat personen die aan verschillende tafels plaatsnemen op 1,5 meter afstand van elkaar zitten. Uiteraard dienen gasten van Grand Café Cheers ook te reserveren en wordt een gezondheidscheck gedaan.

Peter Meijer van Le Bistro aan de Muiderstraatweg. "Wij zorgen ervoor dat de tafels in de zaak en op het terras op twee meter van elkaar staan. Uiteraard voldoen wij aan alle regels. Wij zijn op maandag 1 juni speciaal open, omdat het dan tweede pinksterdag is. We hebben de afgelopen periode maaltijden aan huis bezorgd. Daar was behoorlijk veel belangstelling voor. Maar wij zijn blij dat het restaurant en het terras maandag weer open kunnen. Daar ligt ons hart."

'We verzoeken iedereen zich aan de regels te houden'