De theaterzaal
De theaterzaal

Theater de Omval is klaar voor heropening

Theater de Omval organiseert vanaf donderdag 4 juni weer filmvoorstellingen. Door de coronaregels moeten er veel voorbereidingen worden getroffen.

DIEMEN Michiel Hatenboer is zakelijk directeur van Theater de Omval. Hij vertelt welke maatregelen er worden genomen om te voldoen aan de regels waaraan theaters zich dienen te houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Theater de Omval moest op zondag 15 maart de deuren sluiten. De voorstellingen die op de agenda stonden, zijn geschrapt of verschoven naar een datum later dit jaar, soms zelfs naar de eerste helft van 2021. Hatenboer: "Wij gaan in de maand juni zes keer per week een film draaien. Elke dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag om 20.15 uur wordt een film vertoond. Op de dinsdag- en de donderdagmiddag is er ook 's middags om 14.15 uur een filmvoorstelling. Er zijn op dinsdag 2 juni geen filmvoorstellingen. We beginnen op donderdag 4 juni. Voor het begin van het seizoen 2020-2021 gaan we waarschijnlijk geen theatervoorstellingen meer organiseren. Voor dertig bezoekers kunnen we geen artiesten naar ons theater laten komen. We hopen met het komende theaterseizoen al wel in augustus van start te gaan. Maar ook dat is nog onzeker door alle beperkingen."

Theater de Omval biedt plaats aan 180 bezoekers. Het kabinet heeft bepaald dat er vanaf 1 juni maximaal dertig bezoekers in een theater aanwezig mogen zijn. Het is de bedoeling dat dit aantal met ingang van 1 juli wordt verhoogd naar honderd bezoekers. In beide gevallen is dit aantal exclusief personeel.

Hatenboer: "Onze bezoekers dienen vooraf te reserveren voor een film- of theatervoorstelling. Zij moeten dan meteen aangeven dat zij geen gezondheidsklachten hebben die te maken kunnen hebben met het coronavirus."

In Theater de Omval zijn maatregelen genomen om personeel en bezoekers in staat te stellen 1,5 meter afstand te houden. Hatenboer: "Bezoekers gaan na binnenkomst meteen naar links. Zij kunnen via een speciale gang naar Grand Café Blauw of naar de theaterzaal. De mensen die het gebouw verlaten maken gebruik van een andere route. Mensen die geen deel uitmaken van een huishouden dienen in het hele gebouw 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Ook in de theaterzaal."

Bezoekers worden in de theaterzaal ontvangen door een zaalwacht, die hen naar hun plaats begeleidt. "Wij zorgen er uiteraard voor dat de bezoekers in de theaterzaal 1,5 meter van elkaar zitten. Wij kunnen zeker dertig bezoekers een goede plek geven, maar wij hebben vanaf 1 juli geen ruimte voor 100 bezoekers. Ik schat dat er dan maximaal 50 bezoekers een plek kunnen vinden in de theaterzaal."

Theater gaat in juni zes keer per week een film draaien

In Grand Café Blauw worden uiteraard ook maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat personeel en bezoekers zich kunnen houden aan de coronamaatregelen.

Theater de Omval en Grand Café Blauw hebben sinds medio maart geen inkomsten binnengekregen. De directie van het theater heeft voor het personeel een beroep gedaan op de NOW-regeling, waarbij de overheid een groot deel van het salaris van het personeel voor haar rekening neemt. Een aantal personeelsleden is gewoon aan het werk. Zij verrichten administratieve taken, doen onderhoudswerkzaamheden en bereiden zich voor op de heropening in juni.

Hatenboer: "Wij zullen dit seizoen onze begroting niet kunnen halen en het is afwachten hoe de situatie zich na de zomer ontwikkelt. Wij hebben als theater het voordeel dat wij in Diemen werken. De lijnen met de gemeente zijn kort. De ambtenaren en de wethouder van Cultuur Jeroen Klaasse zijn goed bereikbaar. Wij gaan binnenkort weer met de gemeente praten over de financiële problemen waarmee wij kampen. Maar uit ervaring weet ik dat wij op de gemeente kunnen rekenen. De gemeente draagt het theater en Grand Café Blauw een warm hart toe. Zo hebben wij bijvoorbeeld de subsidie voor het derde kwartaal al in een vroeg stadium ontvangen."