De weg is vernieuwd.
De weg is vernieuwd.

Hartveldseweg weer open voor auto's in beide richtingen

Automobilisten kunnen weer in beide richtingen over de Hartveldseweg rijden. De ondernemers op de Hartveldsweg zijn tevreden.



DIEMEN In opdracht van de gemeente worden al jarenlang werkzaamheden voor de Oost-West As uitgevoerd.

Er werd begonnen met werkzaamheden op de Muiderstraatweg in de wijk Plantage de Sniep. Daarna werd er op het kruispunt van de Muiderstraatweg en de Prins Bernhardlaan een rotonde aangelegd. Vervolgens werden werkzaamheden uitgevoerd op de Muiderstraatweg tussen de rotonde en het kruispunt bij de Diemerbrug.

Die werkzaamheden hadden grote gevolgen voor het verkeer in het centrum van Diemen. De tram reed in 2019 wekenlang niet in Diemen en automobilisten moesten omrijden. Toen die fase van het werk klaar was, werd er begonnen met de werkzaamheden tussen de Burgemeester Bickerstraat en de Arent Krijtsstraat. Tram 19 reed eerder dit jaar opnieuw een tijd niet door Diemen en werd vervangen door een pendelbus. Autoverkeer in de richting van de Diemerbrug moest gebruikmaken van een tijdelijke weg en automobilisten in de richting van Amsterdam moesten omrijden door het centrum van Diemen. De nieuwe weg aan de zuidkant van de Hartveldseweg is al enige tijd in gebruik. De weg aan de noordkant is sinds vrijdagmiddag open. De tram heeft op een deel van de Hartveldsweg tussen de Burgemeester Bickerstraat en de Arent Krijtsstraat in beide richtingen de beschikking over een vrije baan. Maar op sommige delen maken trams en auto's gebruik van dezelfde weg. In tegenstelling tot vroeger zullen de automobilisten - behalve na ongelukken - geen hinder ondervinden van de tram. In het verleden moesten zij vaak wachten als een tram bij een van de haltes ter hoogte van de kerk Sint Petrus' Banden stopte. Die haltes zijn inmiddels opgeheven en vervangen door de haltes tussen de Burgemeester Bickerstraat en de Ouddiemerlaan. Automobilisten kunnen sinds vrijdagmiddag de Hartveldseweg weer bereiken via de zijstraten zoals de Schoolstraat. Hierdoor zijn ondernemers als Johan van Leijenhorst van de haringkraam en Rick Moen van bloemenzaak Mooi! By Rick weer goed bereikbaar. Dit geldt ook voor Café Mell. Maar het café is momenteel net als andere horecazaken gesloten. Rick Moen: "Ja, het scheelt enorm dat de zijstraten weer open zijn. Mensen kunnen ons nu weer makkelijk per auto bereiken." De werkzaamheden voor de Oost-west As zijn nog niet klaar. Sinds maandag wordt gewerkt op het kruispunt bij de Venserbrug. Dit werk moet vandaag (woensdag) klaar zijn. Binnenkort starten werkzaamheden in de Arent Krijts-straat. Die straat is van 25 mei tot en met vrijdag 5 juni afgesloten voor doorgaand verkeer. Voor de hulpdiensten wordt de route Johan van Soesdijkstraat/Jan Bertsstraat vrijgehouden. Deze route wordt daarom ook afgesloten voor autoverkeer. De komende periode zal ook gewerkt worden aan de aanleg van voetpaden en fietspaden aan beide zijden van de Hartveldseweg tussen de Burgemeester Bickerstraat en de Arent Krijtsstraat. Hiervoor zullen de zijstraten aan de noordkant van de Hartveldeweg in sommige perioden korte tijd worden afgesloten. Naar verwachting beginnen eind juni werkzaamheden tussen de Arent Krijtsstraat en het viaduct van de A9. Die werkzaamheden zijn eind oktober afgerond.