Plaatsing gedenkteken Pieter Nieuwland op Rustoord mogelijk later

DIEMEN Belangenvereniging Rustoord hoopt dat er dit jaar alsnog een gedenksteen kan worden geplaatst bij het graf van Pieter Nieuwland. De bijeenkomst op 24 maart kon niet doorgaan in verband met de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Marianne Berkelaar, secretaris van Belangenvereniging Rustoord. "Wij hopen dat die bijeenkomst later in dit jaar alsnog kan plaatsvinden. Maar wij hebben op dit moment nog geen idee of dit kan en wanneer dit kan."

Pieter Nieuwland werd op 5 november 1764 geboren in De Watergraafsmeer. Hij overleed op 14 november 1794. De Watergraafsmeer had toen nog geen begraafplaats en daarom werd hij begraven op begraafplaats Rustoord in Diemen.

Financiƫle bijdrage

Stichting Vrienden van de Watergraafsmeer heeft Belangenvereniging Rustoord benaderd met het verzoek om een gedenksteen te plaatsen bij het graf van Pieter Nieuwland. De belangenvereniging en de gemeente Diemen hebben hiervoor een financiƫle bijdrage verstrekt.

Herdenking

Belangenvereniging Rustoord heeft de jaarlijkse herdenkingsavond geschrapt. Die zou op 5 juni worden gehouden. Berkelaar: "Wij hebben dit mooie samenzijn helaas moeten annuleren wegens corona. Het is op de ruimte die we hebben op de begraafplaats en in de koffiekamer niet mogelijk om de 1,5 meterafstandsregel te hanteren. Het gaat ons zeer aan het hart, we zijn ons ervan bewust hoeveel waarde de vaste bezoekers hechten aan deze avond. Wij, het bestuur van de belangenvereniging, beloven er in 2021 een extra mooie avond van te maken."