Van de lezers

Biomassacentrale

GroenLinks-afdelingsbestuurslid Roel Niessen verwijt in het DiemerNieuws van 30 april de ‘tierende’ oppositiepartijen een goedkoop politiek spel en populisme over het afgeven van een Natuurvergunning voor de biomassacentrale in Diemen. Niessen denkt dat de coalitiepartijen een genuanceerder oordeel hebben dan andere partijen.

Ik help hem uit de droom. De coalitiepartijen hebben ons weggezet als onbezonnen en onverantwoordelijke tegenstanders bij het niet afgeven van een verklaring van geen bedenking (vvgb). Nico Portegijs (Pvda): ‘De raad moet niet pokeren met de belangen van de inwoners van Diemen’. Hilda van ’t Riet (GL): ‘De raad moet niet klakkeloos tegenstemmen’. En Rick Poelwijk (D66) noemde de afgifte ‘een gok’.

Ons werd dus ’gokken, pokeren en speculeren’ verweten. Over goedkoop politiek spel gesproken! Het is onbegrijpelijk dat de GL-afdelingsvoorzitter zijn straatje probeert schoon te vegen. GroenLinks Amsterdam is vóór de biomassacentrale, en GroenLinks in Gedeputeerde Staten helpt mee aan het afgeven van Omgevings- en Natuurvergunningen die de biomassacentrale mogelijk moeten maken.

De Ouderenpartij Diemen vond en vindt het afgeven van een vvgb een slecht besluit. We hebben de juridische adviezen van Höcker Advocaten en adviesbureau MOB, dat vele rechtszaken heeft gewonnen tegen onrechtmatig afgegeven vergunningen, overgenomen.

Binnenkort doet de Haarlemse rechtbank uitspraak op het beroep tegen de Omgevingsvergunning. Dan weten we ook of de vvgb rechtmatig is afgegeven. Stel dat die wordt vernietigd, dan moet Vattenfall opnieuw een vergunning aanvragen. En moet de gemeente Diemen opnieuw een besluit nemen over een vvgb. Gaat GroenLinks die dan wél weigeren, Roel?

Peter Prins, Fractievoorzitter Ouderenpartij Diemen.

Biomassacentrale II

In het DiemerNieuws van 30 april 2020 schrijft Roel Niessen, bestuurslid GroenLinks Diemen, over een goedkoop politiek spel. Blijkbaar is GroenLinks de schande van het vóórstemmen voor de afgifte van een verklaring van geen bedenkingen met betrekking tot de realisatie van de biomassacentrale in Diemen nog niet te boven. Die partij heeft nu zelfs nog een ingezonden brief nodig om haar tegenstrijdige standpunt duidelijk te maken. Tegenstrijdig is het, en niets anders. Hoe kun je anders je uitspreken tegen de biomassacentrale, maar er als het er op aan komt wel vóórstemmen?

De Diemense VVD, en ook de raad, hadden goede juridische gronden, die bij de rechter zouden standhouden, om tegen de afgifte van de verklaring van geen bedenkingen te stemmen en deed dat dan ook! Het was Koos van den Berg, van Höcker Advocaten, die de Urgenda-zaak deed, die op verzoek van de gehele raad, in een gedegen advies, deze juridisch sterke argumenten heeft aangereikt. Van den Berg is dus niet zomaar een willekeurig advocaat, maar een advocaat die zijn sporen op dit gebied heeft verdiend. Maar de coalitie had zijn tanden helaas al vastgebeten in een boterzacht convenant. Bang voor eventuele claims. Zij toonde geen ruggengraat. De coalitie zegt tegen de biomassacentrale te zijn, maar vertoont ander stemgedrag. De Diemense VVD staat voor het belang van Diemen en haar inwoners. De Diemense VVD schuift geen verantwoordelijkheid af op provincie of rechter.

Bestuur Diemense VVD