De Quarantainer bij De Diem.
De Quarantainer bij De Diem. Foto: Gerrit Alink.

Bewoners verpleeghuizen ontvangen bezoek in Quarantainers

Bewoners van de verpleeghuizen De Diem en Berkenstede kunnen hun familie nu ontvangen in een Quarantainer.

DIEMEN Bewoners van verpleeghuis De Diem in het centrum van Diemen kunnen sinds donderdag bezoek ontvangen in de Quarantainer. De bewoners van verpleeghuis Berkenstede sinds dinsdag.

Bewoners van verpleeghuizen kunnen sinds 20 maart geen bezoek meer ontvangen vanwege de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het is voor veel bejaarden zwaar om hun familie niet te mogen ontmoeten. Sommige familieleden losten dit op door via Facetime of Skype te bellen of van buiten het verpleeghuis naar hun moeder, vader, opa of oma te zwaaien.

Nadat burgemeester Erik Boog de Quarantainer bij De Diem donderdagmorgen officieel had geopend, stapten de eerste bezoekers de Quarantainer binnen. Mary Schipper en haar partner bezochten de moeder van Mary, die alzheimer heeft. Mary: "Mijn moeder is 83 jaar en woont al vijf jaar in De Diem. Ik heb haar sinds 20 maart niet meer kunnen bezoeken. Ik heb met behulp van personeel van De Diem wel contact met mijn moeder gehad via beeldbellen, maar dat is toch anders dan op bezoek gaan. Ik vind dit een heel goed initiatief."

Rob Ebbeling, locatiemanager van De Diem. "Deze Quarantainer blijft hier staan zolang onze bewoners geen bezoek mogen ontvangen. Wij hebben de Quarantainer betaald via geld van Waardering en Trots. Het bedrijf Ton Ruigrok van der Werve Infra uit Diemen betaalt de huur voor de eerste maand. De huur voor de twee volgende maanden kunnen wij betalen door giften van mensen en door een gift van de gemeente Diemen. Philles van Baaijen, de voorzitter van de cliƫntenraad van De Diem, is op persoonlijke titel een inzamelingsactie via Facebook begonnen. Die actie heeft veel respons gekregen." Ebbeling geeft aan dat het protocol voor het bezoek is gestuurd naar de eerste contactpersonen van de bewoners van De Diem. Zij dienen zich aan een aantal regels te houden. "Mensen kunnen een afspraak maken voor een bezoek van drie kwartier. Na dat bezoek kunnen zij meteen een afspraak maken voor een nieuw bezoek. Alleen mensen die deel uitmaken van een huishouden mogen samen een bezoek afleggen in de Quarantainer."

Na een kleine drie kwartier komen Mary en haar partner uit de Quarantainer. Mary: "Het was heel fijn om mijn moeder weer te zien en te spreken. Ik heb haar muziek laten horen waar zij altijd met haar zuster naar luisterde. Mijn moeder en haar zuster hebben een heel goede band."


Bewoners konden lange tijd geen bezoek ontvangen
De Quarantainer bij Berkenstede.