Een thuisduel van TIW-Survivors in mei 2019.
Een thuisduel van TIW-Survivors in mei 2019. Foto: TIW-Survivors

TIW-Survivors: geen perspecief op Sportpark Middenmeer

Honk- en softbalvereniging TIW-Survivors gaat ervan uit ook na dit jaar nog actief te zijn in Diemen. Dat zegt voorzitter Gregor Rossen.

DIEMEN De toekomst van TIW-Survivoris in Diemen is al lange tijd ongewis. Als het aan de gemeente ligt, verhuist de vereniging van Sportpark De Diemen naar de accommodatie van de Amsterdamse vereniging OVVO op Sportpark Middenmeer in Amsterdam-Oost. Het bestuur van TIW-Survivors stelt echter dat de vereniging daar geen perspectief heeft.

Er wordt al lange tijd nagedacht over de herinrichting van Sportpark De Diemen. De gemeente ziet graag dat TIW-Survivors vertrekt en naar Amsterdam-Oost verhuist. Op de plek van de honk- en softbalvereniging komt dan ruimte voor twee hockeyvelden voor Hockey Club Diemen, een vierde veld voor SV Diemen en wellicht ook een handbalveld en eventueel ook een beachvolleybalveld voor SV Zeeburg. De handbalvereniging zou graag naar Sportpark De Diemen verhuizen. Op een deel van de huidige accommodatie van SV Zeeburg komt een tweede sporthal. Dit heeft tot gevolg dat het clubgebouw van SV Zeeburg verdwijnt en dat de handbalvereniging een van de twee handbalvelden kwijtraakt.

De gemeente Diemen heeft altijd de intentie uitgesproken dat TIW-Survivors een 'zachte landing' in Amsterdam dient te maken. Het doel van de gemeente is dat TIW-Survivors ook na een eventuele verhuizing naar Sportpark Middenmeer perspectief heeft. En dat is volgens voorzitter Rossen van TIW-Survivors dus niet het geval. Rossen: "Wij hebben zo'n 150 leden en tien teams. De accommodatie van OVVO is anders ingericht dan die van ons in Diemen. Er is daar onvoldoende ruimte voor onze tien teams om te trainen en te spelen. De gemeente Amsterdam deelt die mening. Als wij naar OVVO moeten verhuizen, heeft de vereniging geen perspectief."

De gemeente Diemen heeft de huurovereenkomst van TIW-Survivors inmiddels opgezegd. Dat zou betekenen dat de vereniging na dit seizoen uit Diemen moet vertrekken. Door de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn echter ook de honk- en softbalcompetitie uitgesteld. Onder normale omstandigheden zouden die competities nu aan de gang zijn. Zoals het er nu uitziet kunnen die pas op 1 september starten. De kans is dus aanwezig dat die competities tot diep in de herfst zullen doorgaan. Rossen geeft aan dat TIW-Survivors graag in Diemen blijft, maar bereid is om te praten met de gemeente. Dat laatste gebeurt volgens de voorzitter al enige tijd niet meer. "Wij hebben enige tijd geleden een brief aan de gemeente gestuurd waarin wij ingaan op de huidige situatie. Wij hebben echter nog geen antwoord gekregen. Ik begrijp dat de gemeente het druk heeft in verband met de coronacrisis, maar wij zouden wel graag spoedig antwoord ontvangen."

Rossen maakt duidelijk dat als er voor TIW-Survivors geen bevredigende oplossing komt, er juridische stappen worden ondernomen.

TIW-Survivors is een vereniging die een stevige basis heeft in de gemeenschap van Diemen. De vereniging is niet alleen al lang in Diemen gevestigd, maar is ook erg actief. Zo doet de vereniging mee aan buitenschoolse activiteiten voor de leerlingen van het basisonderwijs en is de vereniging ook tijdens evenementen zichtbaar. TIW-Survivors bood bezoekers van het Loswalfestival bijvoorbeeld altijd de kans om een balletje te gooien in een werpkooi. De vereniging is ook in trek bij de jeugd. Zo is beeball een sport die sterk groeit.

Klaasse: 'Wij blijven bereid tot constructieve gesprekken'

Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken reageert op het relaas van TIW-Survivors. "Wij begrijpen heel goed dat de verplaatsing van TIW-Survivors naar Sportpark Middenmeer veel emoties teweegbrengt. De vereniging is in de loop der jaren goed geworteld in Diemen. De beslissing om de huur voor TIW-Survivors op te zeggen is dan ook geen gemakkelijke geweest, maar is de uitkomst van een zorgvuldige afweging. De beperkte ruimte voor sport in Diemen willen we zo goed mogelijk benutten, zodat zo veel mogelijk Diemenaren hun sport kunnen goed beoefenen. Daarom hebben wij er nu voor gekozen om de ruimte op Sportpark De Diemen voor hockey en voetbal te bestemmen, twee sporten waar in Diemen - in tegenstelling tot honkbal - een groeiende vraag naar is en die bovendien veel meer beoefenaren tellen."

"Ons voornemen is ook niet om afscheid te nemen van TIW-Survivors. De vereniging kan lid blijven van de Sportraad Diemen en tegen het Diemense tarief gebruik blijven maken van onze binnensportaccommodaties. Verder spannen we ons in om de landing in Amsterdam zo goed mogelijk te laten verlopen. De gemeente Amsterdam heeft ons - anders dan de heer Rossen zegt – aangegeven dat ze bereid is om een aantal organisatorische en fysieke aanpassingen op Sportpark Middenmeer te doen, zodat er voldoende ruimte is om TIW-Survivors te ontvangen."

"Indien we op afzienbare termijn de hockeyvereniging in Diemen willen faciliteren, ligt de toekomst van TIW-Survivors op Sportpark Middenmeer, hoe spijtig dat voor deze vereniging ook is. De afwegingen van het college van B en W zijn in lijn met wat de gemeenteraad ons vroeg en de definitieve besluitvorming door de gemeenteraad is aanstaande. Wij blijven, zoals steeds in dit proces, bereid tot constructieve gesprekken met TIW-Survivors", aldus Klaasse.