Afbeelding
Foto : Gerrit Alink.

Kransen gelegd bij monument

DIEMEN De dodenherdenking op 4 mei was dit jaar anders dan in andere jaren. Dit had uiteraard te maken met de maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er was sprake van een bescheiden ceremonie waarbij geen publiek aanwezig was.

Burgemeester Erik Boog en zijn vrouw Wahida, wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg en Josje Kronenberg, voorzitter van het Comité Diemen 1940-1945, hebben maandagmiddag 4 mei kransen gelegd bij het monument achter het gemeentehuis.

Studio DMN maakte een videoregistratie van de korte plechtigheid en van de toespraken van burgemeester Boog en van de voorzitter van het Comité Diemen 1940-1945, Josje Kronenberg. De video is te zien op de website van de gemeente: www.diemen.nl.

Burgemeester Boog stond tijdens zijn toespraak stil bij het feit dat het dit jaar 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. Hij vertelde over de intocht van de Canadezen in Diemen. "Het is 8 mei 1945. Canadese bevrijders trekken Diemen binnen. Duitse soldaten, die met paard en wagen proberen te vluchten, worden uitgejouwd. Rond 8.00 uur in de ochtend rijdt luitenant-kolonel Bell-Irving in een jeep vol bloemen over de Muiderstraatweg en de Hartveldseweg."

3