De Octopus.
De Octopus.

Basisscholen bereiden zich voor op terugkeer leerlingen

De basisscholen in Diemen gaan begin volgende week weer open. Hans Ploeg, directeur/bestuurder van Stichting Florente, vertelt over de voorbereidingen.

DIEMEN Stichting Florente is onder meer verantwoordelijk voor een aantal basisscholen in Diemen. Het betreft Noorderbreedte, De Kersenboom, De Octopus, De Ark en Het Atelier.

Het kabinet heeft besloten dat de basisscholen, de buitenschoolse opvang en de kinderopvang op maandag 11 mei hun deuren weer mogen openen. Hans Ploeg: "Een aantal basisscholen van Stichting Florente in Diemen gaat op maandag 11 mei open, onze andere scholen pas op dinsdag 12 mei. Dat is afhankelijk van de voorbereidingen."

Protocol

De scholen in Diemen zijn al enige tijd bezig met de voorbereidingen op de heropening van de basisscholen. Dat geldt uiteraard ook voor de scholen die zijn aangesloten bij Stichting Florente. Ploeg vertelt dat de scholen zich dienen te houden aan het protocol van de PO-Raad. Dat is de sectororganisatie voor het primair onderwijs (PO). De sectororganisatie behartigt de gemeenschappelijke belangen van de schoolbesturen in het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs.

Vrijheid

Ploeg geeft aan dat Stichting Florente de directies van de scholen de nodige vrijheid geeft bij de organisatie van de lessen en het invullen van de roosters. Bij een aantal scholen gaan kinderen hele dagen naar school, soms om de dag en bij andere scholen halve dagen. De scholen informeren de ouders van hun leerlingen persoonlijk over de details van het schoolprogramma.

De scholen volgen uiteraard de regels van het RIVM

RIVM

De scholen volgen uiteraard de regels van het RIVM. Dat betekent dat leerkrachten en leerlingen met klachten niet naar school komen en leerkrachten die tot de risicogroepen behoren eveneens thuis kunnen blijven. "Ik heb tot dusver nog geen afmeldingen van leerkrachten gekregen", aldus Ploeg.

Hij wijst erop dat niet alleen oudere leerkrachten tot de risicogroepen behoren. "Er zijn ook leerkrachten die nog thuis wonen. Er kan dan sprake van zijn dat hun ouders tot een risicogroep behoren. En het kan ook zo zijn dat een partner van een leerkracht tot een risicogroep behoort."

Ploeg denkt dat niet alle leerlingen van de basisscholen in Diemen volgende week alweer terugkeren naar school. De kans bestaat dat ouders hun kinderen liever thuishouden. "Er zijn ouders die hun kinderen al thuishielden voordat de scholen werden gesloten. Er zullen vast ouders zijn die hun kinderen nog niet naar school laten gaan. Ik verwacht dat de leerplichtambtenaren hier voorlopig geen punt van zullen maken."

De leerlingen hebben sinds medio maart thuis online les gekregen. De meeste leerlingen verheugen zich om weer naar school te gaan. Zij zien dan eindelijk hun schoolvrienden en -vriendinnen weer.