Personeel van Pantar aan het werk in Diemen-Noord.
Personeel van Pantar aan het werk in Diemen-Noord. Foto: Pantar

Een van de doelen van Pantar is om werknemers te laten uitstromen

Pantar is een leer- en ontwikkelbedrijf. Het hoofdkantoor is gevestigd aan Kriekenoord 13. Algemeen directeur Lex de Boer vertelt over het bedrijf.

DIEMEN Lex de Boer: “Bij Pantar werken vooral mensen met een beperking. Tot 2015 was de Wet Sociale Werkvoorziening van kracht. Iemand die daar ging werken, bleef er meestal tot zijn of haar pensioen. Sinds de Participatiewet in 2015 is ingegaan, is het de bedoeling dat mensen doorstromen naar andere bedrijven en instellingen."

"Hier zorgen we ervoor dat mensen met hun beperkingen leren werken; omdat er voor hen een loonkostensubsidie wordt gegeven, hoeven ze niet hetzelfde te kunnen als iemand anders. Zij werken onder begeleiding. Als ze die niet meer nodig hebben, kunnen ze ook doorstromen naar andere werkgevers. Omdat werkgevers tegenwoordig meer middelen hebben om mensen met een beperking in dienst te nemen, verandert de samenstelling van onze werknemers dus. We zien bijvoorbeeld vaker mensen met psychiatrische problemen of verslavingsproblemen. Het syndroom van Down komt minder voor en die zien we dan ook minder vaak bij Pantar werken", aldus De Boer.

De Boer vertelt dat de werknemers van Pantar vijf soorten werk doen: industrie, groen, ambacht, logistiek en facilitair. “In de werkplaats hier in Diemen worden werkzaamheden voor de industrie gedaan, zoals het maken van verpakkingen. We bestickeren en verzorgen mailings. Er werken in Diemen tussen de 600 en 700 mensen. Bij Pantar werken in totaal zo’n 3.000 mensen. De werknemers van de afdeling Groen werken in plantsoenen (ook in Diemen -red.). De mensen die bij Logistiek werken, doen reinigingswerkzaamheden en bewaken fietsenstallingen en parkeergarages. Bij Ambacht wordt veel houtbewerking gedaan en worden werkzaamheden voor bouwbedrijven verricht, zoals het maken van kisten. Ook hebben we een eigen fietsenzaak op de Strekkerweg 51 in Amsterdam-Noord. Daar worden fietsen opgeknapt en vervolgens verkocht. De werknemers die bij Facilitair werken doen vooral schoonmaakwerkzaamheden. Een groot aantal van deze mensen werkt bij de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam of het AMC. In het AMC rijden zij ook de bedden van patiënten."

Doelen

De Boer geeft de doelen van Pantar aan: mensen uit de bijstand halen en werk aanbieden, hen vaardigheden leren en laten uitstromen naar een reguliere baan.

De Boer: "Dat laatste gebeurt regelmatig. Werknemers van Pantar stromen dan door naar bedrijven of overheid; wel hebben ze daar vaak nog begeleiding nodig. Pantar wordt wel kleiner. De medewerkers uit de Wet Sociale Werkvoorziening gaan langzaamaan met pensioen. Omdat vanaf 2015 veel meer mensen met een beperking bij andere organisaties werken, komt er voor elke vier vertrekkende SW-medewerkers maar één uit de Participatiewet terug. En die stromen dan ook snel weer uit.”

Pantar biedt werknemers vijf soorten werkzaamheden aan

Pantar heeft uiteraard maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er zijn in de panden van het bedrijf maatregelen genomen die ervoor zorgen dat werknemers 1,5 meter afstand van elkaar houden. Ook is er veel aandacht voor hygiëne. Mensen die tot de risicogroepen behoren komen niet naar het werk en iedereen met gezondheidsklachten blijft eveneens thuis. De werknemers gaan verspreid over de middag naar huis om de druk op het openbaar vervoer te verlichten.

Lex de Boer.