Café 't Pandje bezocht vaste gasten in Diemen.
Café 't Pandje bezocht vaste gasten in Diemen.

Het was een vreemde Koningsdag

DIEMEN De Koningsdag van maandag 27 april 2020 was er een om snel te vergeten. Het was een Koningsdag die enorm afweek van voorgaande edities.

Koningsdag wordt in Diemen altijd intensief gevierd. 's Morgens wordt de vrijmarkt bezocht en de laatste jaren genoten feestgangers 's middags van het Oranjefeest op het Van Markenplantsoen.

Door de maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan waren alle activiteiten geschrapt. Er was geen vrijmarkt en ook het Oranjefeest kon niet doorgaan. De lokale horeca was uiteraard gesloten en dit gold ook voor de horecazaken in Amsterdam.

Wie zich 's morgens vroeg op straat begaf om bijvoorbeeld een boodschap te doen, concludeerde dat het stil was. Er liepen enkele mensen op straat, soms in een oranje T-shirt. Veel inwoners van Diemen hadden 's morgens vroeg de vlag uitgehangen. Er was opgeroepen om om 10.00 uur het Wilhelmus te zingen. Diverse inwoners van Diemen stonden op dat tijdstip op hun balkon of in de voor- of achtertuin en zongen het volkslied, benieuwd wie meerdere coupletten uit het hoofd kon zingen. Het team van Café 't Pandje bracht 's middags een bezoek aan een aantal vaste gasten in diverse wijken van Diemen. Zij hadden een mobiele bar bij zich en boden hun gasten voor de deur van hun woning een drankje aan. Uiteraard werd de voorgeschreven onderlinge afstand van 1,5 meter in acht genomen. De drankjes werden aangeboden met behulp van een grijper van anderhalve meter lengte. De horeca is sinds zondag 15 maart gesloten en 't Pandje had op deze manier toch even contact met de vaste gasten. Er werd ook een bezoek gebracht aan de collega's van Grand Café Cheers. Ook deze zaak is gesloten, maar enkele medewerkers waren aanwezig om de maaltijden te bereiden die bezorgd worden.