Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg.
Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg.

Onderzoek naar mogelijk plaatsen windturbines in buitengebied

De gemeente gaat onderzoeken of
het mogelijk is
om windturbines
te plaatsen in het
buitengebied.


DIEMEN Dit staat in het concept voor de Regionale Energie Strategie (RES) dat recent is gepubliceerd. Het doel is om in 2030 vier keer zoveel duurzame energie op te wekken voor de energieregio Noord-Holland-Zuid.

De concept-RES is de uitkomst van gesprekken over het opwekken van duurzame energie die de afgelopen maanden zijn gevoerd door de provincie Noord-Holland, 29 gemeenten waaronder Diemen, de waterschappen en de netwerkbeheerders in deze regio. Tijdens zeventig lokale bijeenkomsten hebben in totaal 1.500 mensen meegepraat. In Diemen is één bijeenkomst gehouden waar bewoners hun mening konden geven. De energieregio verwacht dat zij de komende tien jaar bijna vier keer zoveel wind- en zonne-energie kan opwekken: van 0,7 TWh nu naar 2,7 TWh in 2030. In de concept-RES staat waar en hoe deze energie kan worden opgewekt.

De concept-RES is een eerste stap in een langjarige samenwerking om te zorgen voor minder CO2-uitstoot. Stap voor stap wordt overgegaan van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord. In de Regionale Energiestrategie wordt daarbij eerst gekeken naar het opwekken van grootschalige duurzame elektriciteit met bestaande technieken: wind- en zonne-energie. De 29 gemeenten, de provincie Noord-Holland, de drie waterschappen en de netbeheerders in de energieregio Noord-Holland Zuid moeten daarbij met elkaar bepalen in welke gebieden meer duurzame energie opgewekt kan worden. In de zes deelregio’s van Noord-Holland Zuid is gekeken naar mogelijke zoekgebieden voor wind- en zonne-energie. Daarbij is rekening gehouden met leefbaarheid, natuur en landschappelijke kwaliteiten. Inwoners, energiecoöperaties, experts, ondernemers en maatschappelijke organisaties op het gebied van natuur, milieu en land- en tuinbouw hebben hierover meegedacht. Verder is gekeken naar de kosten om de elektriciteitsnetwerken te verzwaren of uit te breiden. Netbeheerders Liander en Stedin zijn betrokken om inzicht te bieden in waar het netwerk makkelijk en moeilijk uitgebreid kan worden.

Tijdens de bijeenkomsten gaven de deelnemers op de kaart van de regio aan welke plekken zij geschikt vinden voor grootschalige opwek van duurzame energie. De voorkeur gaat daarbij uit naar de randen van stedelijke gebieden en gebieden langs weg- en waterwegen. Ook de bestuurders van de betrokken gemeenten, provincie en waterschappen hebben aangegeven wat hun voorkeuren zijn. In Noord-Holland-Zuid is de ambitie om 1227 ha zonnepanelen en 44 windturbines te plaatsen in 42 zoekgebieden. De zoekgebieden zijn in de concept-RES opgenomen als voorstel.

Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg van Duurzaamheid: "De Diemerscheg, waar onder andere het Diemerbos en de Diemer Vijfhoek deel van uitmaken, is een van de zoeklocaties voor het plaatsen van windturbines. Wij gaan in het najaar met onder andere de inwoners van Diemen praten over de invulling van dit voorstel. Hierbij worden alle facetten betrokken. Ik wil wel benadrukken dat het college van B en W dit samen met de inwoners wil inkleuren."

De wethouder geeft aan dat het in de hele RES-regio Noord-Holland-Zuid gaat om 44 windmolens in 2030. "Die zijn verdeeld over de verschillende deelregio’s aan de hand van een verdeelsleutel. Voor de regio Amstelland, waar Diemen onder valt, gaat het om vijf turbines die dus in de aangewezen zoekgebieden kunnen worden geplaatst. Hoeveel dit er voor Diemen zijn, kan op voorhand nog niet gezegd worden, omdat dit in samenhang en -spraak met de omgeving gedaan wordt. En zoals al eerder gezegd: met respect voor leefomgeving en natuur. We steunen de ambitie om als energieregio in 2030 2,7 TWh uit zon en wind op te wekken. Ook kunnen we ons goed vinden in de aangewezen zoekgebieden. Daaruit valt af te leiden dat er in Diemen potentie is voor zonne- en windenergie en dat sluit goed aan bij de al eerder door het college en raad uitgesproken duurzaamheidsambities. We gaan vol vertrouwen verder met het proces op weg naar een definitieve RES 1.0. Het college geeft de concept-RES 1.0 nu vrij voor wensen en bedenkingen door de gemeenteraad, die er op 2 juli a.s. over vergadert. Ook de inwoners die hebben deelgenomen aan de lokale participatieateliers afgelopen februari kunnen een reactie geven. Dit gebeurt online en op uitnodiging", aldus de wethouder.

Aantal windturbines staat nog niet vast