Sociale huurwoningen in Beukenhorst.
Sociale huurwoningen in Beukenhorst.

Gemeenteraad maakt zich zorgen over huurverhoging

Wethouder Lex Scholten (PvdA) van Wonen gaat aan het kabinet, de fracties in de Tweede Kamer en verhuurders in Diemen de boodschap overbrengen dat de gemeenteraad en het college van B en W zich zorgen maken over de huurverhoging die op 1 juli ingaat.

DIEMEN De gemeenteraad heeft donderdag een motie van de Ouderenpartij Diemen, GroenLinks, de Onafhankelijke Partij Diemen en Ons Diemen aangenomen, waarin het college van B en W wordt gevraagd de oproep te steunen van de Tweede Kamerfracties van de PvdA, GroenLinks en de SP om dit jaar geen huurverhoging toe te passen.

De fracties van de PvdA en D66 steunden de motie. De VVD en het CDA stemden tegen, omdat de inhoud van de motie volgens deze partijen slordigheden bevatte. Dit was ook de mening van wethouder Scholten van Wonen. De suggestie van wethouder Scholten om in andere woorden dan in de motie was aangegeven de zorgen van de gemeenteraad en het college van B en W aan het kabinet, de fracties in de Tweede Kamer, de verhuurders in Diemen en de andere gemeenten in het land over te brengen, kon op steun rekenen van de indieners van de motie en de overige partijen in de gemeenteraad. Daarna werd de originele motie in stemming gebracht. Die motie werd aangenomen.

Ook de inwoners van Diemen die in een sociale woning wonen hebben recent een brief van hun verhuurder ontvangen waarin de verhoging van de nettohuur wordt vermeld. De huurverhoging gaat op 1 juli 2020 in. Bij een inkomen tot 43.574 euro mag de huur met 5,1% worden verhoogd. Bij een inkomen dat hoger is mag de huur met nog eens 1,5% worden verhoogd. Dan kan dus uitkomen op een huurverhoging van 6,6%. Huurders met een aanzienlijk lager inkomen dan 43.574 euro krijgen een lager percentage aan huurverhoging in rekening gebracht. Voor huurwoningen in de vrije sector is geen maximale huurverhoging vastgesteld.

De indieners van de motie vinden een huurverhoging in deze tijd van coronacrisis ongepast. De coronacrisis zal tot een zware economische crisis leiden en tot gevolg hebben dat veel mensen hun baan verliezen. Huurders die in een woning wonen tot de liberaliseringsgrens van de huren kunnen een beroep doen op huurtoeslag. Bewoners die in een duurdere woning wonen kunnen geen gebruikmaken van dit vangnet. De vrees is dat veel mensen in de toekomst een beroep gaan doen op huurtoeslag (of de gemeentelijke Woonkostentoeslag). De fracties van de VVD en het CDA delen de zorgen over de huurverhoging, maar konden zich niet vinden in de formulering van de motie. Zij stemden tegen de motie, maar gingen wel akkoord met de suggestie van wethouder Scholten om de zorgen namens het gemeentebestuur over te brengen aan het kabinet, de Tweede Kamer, de verhuurders in Diemen en de andere gemeenten in het land.



Veel huurders zullen beroep doen op huurtoeslag