Geen lintjes

DIEMEN Er zijn dit jaar in Diemen geen koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Er waren dit jaar geen (goedgekeurde) aanvragen voor een koninklijke onderscheiding in Diemen. De koninklijke onderscheidingen worden elk jaar op de laatste werkdag voor Koningsdag uitgereikt.

Burgemeester Erik Boog vindt het jammer dat er dit jaar geen koninklijke onderscheidingen zijn uitgereikt. "Er zijn zo veel mensen in Diemen die een lintje verdienen, maar dan moeten ze wel voorgedragen worden."

Boog vraagt mensen nadrukkelijk of zij in hun omgeving iemand kennen die een koninklijke onderscheiding verdient. Zij dienen voor 1 september 2020 te worden aangemeld. In Diemen zetten veel inwoners zich belangeloos in voor anderen en de samenleving. Iemand kan een lintje krijgen als sprake is van persoonlijke bijzondere verdiensten voor de samenleving. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook een bijzondere invulling van een betaalde hoofdfunctie of een combinatie van beide.

Vrijwilligers die zich 15 jaar of langer onbaatzuchtig inzetten voor organisaties op bijvoorbeeld het gebied van sport, kunst, cultuur, kerkelijk leven, natuur, pleegzorg, emancipatie of openbare orde en veiligheid, kunnen bijvoorbeeld een lintje verdienen. Ook iemand die in zijn werk buitengewone prestaties levert, kan worden onderscheiden. Hij of zij moet dan ‘bijzondere of zeer uitzonderlijke verdiensten in de werkkring’ hebben verricht. Daarvan is sprake als de prestaties aanzienlijk verder gaan dan wat normaal gesproken van iemand in zo’n functie wordt verwacht. Het gaat dus om de persoonlijke inzet, visie en kwaliteiten. Bovendien moet de samenleving baat hebben bij het verrichte werk. Het mag dus niet alleen van nut zijn voor de onderneming, organisatie of instelling waar de kandidaat werkt. Iedereen kan voor een ander een koninklijke onderscheiding aanvragen. Aanmelden kan door contact op te nemen met het bestuurssecretariaat van de gemeente Diemen. Dit kan via telefoonnummer 020-3144606 of via de mail: bestuurssecretariaat@diemen.nl. Het bestuurssecretariaat adviseert de aanvrager of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een lintje. Ook krijgt de aanvrager uitleg en ondersteuning bij de procedure. Een aanvraagformulier voor een lintje kan bij het bestuurssecretariaat worden opgevraagd of worden gedownload via de website www.lintjes.nl. Uiteindelijk bepaalt de Kanselarij of een aanvraag wordt goedgekeurd.