Diemerplein afgezet na vondst handgranaat.
Diemerplein afgezet na vondst handgranaat.

Dit jaar al veel zware misdrijven gepleegd

Er hebben dit jaar in Diemen al diverse zware misdrijven plaatsgevonden. Albert Heijn op de campus in Diemen-Zuid was al drie keer het doelwit van criminelen.


DIEMEN Het aantal zware misdrijven dat dit jaar in Diemen heeft plaatsgevonden is opzienbarend. Er is geen melding gemaakt van arrestaties naar aanleiding van de misdrijven.

In het pand van horecabedrijf Bammy's Wok op het Diemerplein werd op dinsdagochtend 4 februari in de vroege uren een handgranaat naar binnen gegooid. De handgranaat ontplofte gelukkig niet. Er vielen geen gewonden. Na de vondst van de handgranaat werden het deel van winkelcentrum Diemerplein aan de kant waar de horecazaken zijn gevestigd en het Diemerplein urenlang afgesloten voor onderzoek. De Diemer Apotheek was ook niet bereikbaar. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) verwijderde de handgranaat. Uit politieonderzoek bleek dat het pand kort daarna tevens was beschoten. Burgemeester Erik Boog besloot in maart om het pand te sluiten. "Uitgangspunt is dat de sluiting wordt opgeheven als de noodzaak tot sluiting is komen te vervallen. Dit kan onder andere blijken uit nieuwe ontwikkelingen in het politieonderzoek." In de nacht van zaterdag 22 op zondag 23 februari was het opnieuw raak op het Diemerplein. Onbekenden vuurden kogels af op het restaurant Döner House. Er was op het moment van de aanslag niemand in de zaak aanwezig en er vielen geen gewonden. Vier kogelgaten in het raam van de zaak waren stille getuigen van de aanslag.

De winkel van Albert Heijn aan de Dalsteindreef op de campus in Diemen-Zuid werd op zaterdagmiddag 29 februari overvallen door een onbekende dader van een jaar of 15, 16. Er vielen geen gewonden. De dader vluchtte op de fiets. Op zondag 5 april werden rond 04.00 uur bij Albert Heijn op Our Campus explosieven aangetroffen. De politie deelde mee er rekening mee te houden dat de explosieven mogelijk waren bedoeld om een plofkraak mee te plegen. Afgelopen vrijdagmiddag vond er opnieuw een overval plaats op het filiaal van Albert Heijn op de campus. Die overval werd gepleegd door een jonge man die in het bezit was van een mes. De metro in Diemen-Zuid werd na de overval korte tijd stilgezet in verband met de overval.

Een woordvoerder van de afdeling Voorlichting van Albert Heijn in Zaandam: "Er heeft vrijdag een overval plaatsgevonden op de Albert Heijnwinkel aan de Dalsteindreef in Diemen. Heel vervelend, vooral voor de medewerkers die erbij zijn betrokken. Die geven we nu alle aandacht. De politie heeft de zaak in onderzoek. Wij zijn terughoudend met het geven van informatie over dit soort zaken. Ook op deze kwestie kan ik verder niet ingaan, en ook niet op onze beveiligingsmaatregelen."

Drie personen pleegden op zondagochtend 12 april rond 04.50 uur een gewapende overval op een woning aan de Rietzangerweg in Diemen-Noord. Zij gebruikten daarbij geweld en bedreigden de bewoners met een vuurwapen. De overvallers namen persoonlijke eigendommen van de bewoners mee en sloegen op de vlucht.


Twee horecabedrijven waren doelwit van criminelen