Rick Poelwijk op de campus.
Rick Poelwijk op de campus.

Veel studenten zijn tijdelijk van campus in Diemen-Zuid vertrokken

Op Our Campus in Diemen-Zuid is het veel minder druk dan enkele maanden geleden. Veel studenten zijn naar hun ouders vertrokken en buitenlandse studenten naar het land waar zij vandaan komen.

DIEMEN Het is een doordeweekse dag rond lunchtijd. Het is prachtig weer. Onder normale omstandigheden zou het nu druk zijn op de campus in Diemen-Zuid. Studenten zouden in hun vrije tijd heerlijk van de zon genieten op een van de bankjes of op een terras op de campus.

Maar de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben zichtbare gevolgen voor de campus. De horecazaken hebben hun deuren gesloten en behalve dat er weinig studenten aanwezig zijn, lopen er ook nauwelijks buurtbewoners of werknemers van bedrijven in de omgeving over de campus. Rick Poelwijk (24) woont ruim een jaar op Our Campus. Hij studeert bestuursrecht en is raadslid voor D66. Rick, die in Diemen is opgegroeid, vindt het prettig om op de campus te wonen. "Er zijn veel goede voorzieningen, waaronder horecazaken en een sportschool. Je kunt hier makkelijk in contact komen met mensen, maar ook op jezelf zijn." Hij kent de richtlijnen voor bewoners van studentencomplexen die de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vorige week nog eens heeft benadrukt: studenten die binnen zijn op de eigen afdeling of op het eigen terras vormen één huishouden. Het advies is echter om afstand te houden als iemand gezondheidsklachten heeft die op corona kunnen duiden. De bezoekregels met de beperking van het aantal van drie bezoekers is ook van toepassing. Maar zodra studenten buiten zijn geldt de noodverordening en kan opgetreden worden. Daar moeten studenten dus ook 1,5 meter afstand houden, ook als ze huisgenoten zijn. Samenkomsten zijn sowieso verboden. Als samenkomsten binnen de woning tot overlast leiden kan uiteraard opgetreden worden, net als in andere gevallen van overlast. Bewoners van Our Campus beschikken allen over een eigen ruimte. Rick: "Ik woon alleen in een studio en heb dus geen problemen om 1,5 meter afstand van anderen te bewaren. De studieruimtes zitten normaal gesproken wel altijd vol overigens, of er nou tentamens zijn of niet. Maar die ruimtes zijn nu natuurlijk ook dicht. Ik heb de indruk dat de meeste mensen zich aan de richtlijnen houden. Niet alleen op de campus, maar ook in andere delen van Diemen." Rick heeft uiteraard begrip voor de maatregelen van het kabinet. Hij is net zoals zoveel mensen onder de indruk van de impact van het coronavirus op de samenleving. Maar hij verheugt zich op het einde van de 'intelligente lockdown'. "Natuurlijk mis ik een aantal zaken. Dat geldt, denk ik, voor iedereen. Ik hockey bij Athena in de Watergraafsmeer en zwem bij Triton in Weesp. Ik zou graag weer eens met mijn vrienden sporten en na afloop in het clubhuis een biertje drinken. Dat zit er voorlopig niet in. Maar hoe beter we ons aan de maatregelen houden, hoe sneller dat hopelijk wel weer kan."

D66 stelde vorige week schriftelijke vragen aan het college van B en W over de positie van studenten in Diemen. De partij maakt zich onder meer zorgen over de financiële situatie van studenten. Rick: "Veel studenten zijn afhankelijk van flexcontracten en werken bijvoorbeeld in horecabedrijven. Die zijn momenteel gesloten. Extra lenen is voor studenten niet altijd een optie. D66 heeft aan het college gevraagd of inkomensondersteuning beschikbaar is voor studenten die om deze redenen in de problemen komen. Ook willen wij weten of er contact is met de verhuurders van studentenwoningen in Diemen over hoe wordt omgegaan met eventuele betalingsachterstanden. D66 maakt zich eveneens zorgen over eenzaamheid onder een aantal studenten. Zeker hier op de campus kun je heel anoniem leven. Nee, ik heb zelf geen problemen om rond te komen. Ik krijg een vergoeding voor mijn werk als raadslid voor D66. Daarnaast geef ik af en toe bijles, maar dat kan nu niet vanwege de coronamaatregelen."






'Ik heb geen probleem om 1,5 afstand te houden'