Het Wereldfestival in 2019.
Het Wereldfestival in 2019. Foto: Trudy Kroese

Steeds meer evenementen in Diemen zijn afgelast

Het besluit van het kabinet om alle evenementen tot 1 september af te gelasten, heeft tot gevolg dat veel evenementen in Diemen niet doorgaan.


DIEMEN Het besluit van het kabinet om alle evenementen te verbieden heeft uiteraard ook gevolgen voor de evenementen die in Diemen zouden worden gehouden. Er is nog geen duidelijkheid over het Diemer Festijn.

Na het eerdere besluit van het kabinet op 23 maart om alle evenementen waarvoor een vergunning was vereist tot en met 1 juni te verbieden, was meteen duidelijk dat dit een grote invloed zou hebben op het aanbod in Diemen. Het Oranjefeest op het Van Markenplantsoen op Koningsdag werd meteen geschrapt.

Ook de activiteiten op 4 en 5 mei werden afgelast. Omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, waren er veel activiteiten gepland. De Vrijheidsmaaltijd zou dit jaar op 5 mei plaatsvinden op de loswal. 's Avonds zou daar ook het Vrijheidsconcert zijn. Op Bevrijdingsdag zou Keep them Rolling plaatsvinden. Meer dan honderd historische legervoertuigen zouden de route van de Canadese bevrijders door het centrum van Diemen rijden.

Er ging een streep door de dertiende editie van het Loswalfestival dat in mei zou worden gehouden. Danny Mica, voorzitter van Stichting Loswalfestival Diemen, vertelde eerder in het DiemerNieuws dat uitstel naar het najaar geen optie is. De stichting zou het evenement dan opnieuw moeten organiseren. Smakelijk Diemen en jazzfestival Duke op het Diemerplein werden eveneens afgelast.

Het kabinet besloot dinsdag dat alle evenementen tot 1 september worden afgelast. Dit betekent dat het Wereldfestival op 28 juni ook niet door kan gaan. Ingrid Baars, bestuurslid van Stichting Roots and Wings, dat het evenement organiseert: "Wij hielden er al rekening mee dat het Wereldfestival niet door zou kunnen gaan. Dinsdagavond hebben wij duidelijkheid gekregen. Wij gaan ervan uit dat wij volgend jaar de vierde editie van het Wereldfestival kunnen houden. Aan ons zal het niet liggen." Veel inwoners van Diemen kijken al lange tijd uit naar het Diemer Festijn. René Knigge, voorzitter van Stichting Diemer Festijn: "Ik heb de persconferentie van premier Rutte dinsdagavond met veel belangstelling gevolgd. Wij hebben als leden van het dagelijks bestuur van de Stichting Diemer Festijn meteen na de persconferentie contact gehad. Wij hebben woensdag contact opgenomen met de gemeente Diemen met het verzoek om op korte termijn een afspraak te plannen met de burgemeester zodat we overleg kunnen voeren over de huidige situatie." Het Diemer Festijn staat dit jaar op de agenda van dinsdag 8 september tot en met zaterdag 12 september.


Stichting Diemer Festijn wil overleggen met burgemeester