Scholten: 'Wij hebben een goede algemene reserve'

DIEMEN De gemeente Diemen komt voorlopig niet in financiële problemen door de coronacrisis. Dit vertelt wethouder Lex Scholten van Financiën.

Veel gemeenten in Nederland komen in geldproblemen door de coronacrisis. Ze geven veel geld uit om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden en tegelijkertijd komt er veel minder geld binnen. Gemeenten hebben hierover contact opgenomen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ook de gemeente Diemen krijgt minder geld binnen. Dit is onder meer het gevolg van het intrekken van legeskosten voor evenementvergunningen. Mensen die een dergelijke vergunning hebben betaald voor een evenement dat door de coronacrisis niet kan doorgaan, krijgen hun geld terug. Er worden voorlopig geen heffingen aan marktkooplieden in rekening gebracht en de gemeente ontvangt minder parkeergelden en toeristenbelasting. Scholten: "Daarnaast ontvangen wij bijvoorbeeld ook geen huur van sportverenigingen voor het gebruik van velden en sporthallen en geen entreegelden voor het zwembad. Wij zijn aan de andere kant meer geld kwijt aan handhaving. Er wordt scherp op toegezien of mensen zich aan de coronamaatregelen houden. Ook is de gemeente extra geld kwijt aan inkomensondersteuning en voorlichting." Scholten geeft aan dat de gemeente Diemen voorlopig niet in financiële problemen komt. "Wij hebben een goede algemene reserve opgebouwd. Maar wij hopen wel dat het Rijk met compensatiemaatregelen komt voor inkomsten die wij nu niet ontvangen. Maar ondanks dat wij op korte termijn niet in financiële problemen komen, mag het duidelijk zijn dat de huidige situatie niet te lang moet duren."


Politie pakt auto-inbreker

DIEMEN De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in Diemen-Zuid een auto-inbreker aangehouden.

De verdachte probeerde te vluchten door in het water te springen. Daarna probeerde hij zich te verstoppen in zorgcentrum Berkenstede in Diemen-Zuid. De politie slaagde erin om de verdachte aan te houden. De recherche is bezig met een onderzoek.