Bean There aan de Muiderstraatweg.
Bean There aan de Muiderstraatweg. Foto:

Hoe staat de horeca in Diemen ervoor tijdens coronacrisis

De horecabedrijven zijn sinds zondagavond 15 maart gesloten. Hoe staan de horecabedrijven in Diemen ervoor?



DIEMEN Het zijn voor horecabedrijven loodzware tijden. Het kabinet heeft besloten dat horecazaken tot en met dinsdag 28 april gesloten blijven. Volgende week maakt het kabinet bekend hoe de situatie er na 28 april zal uitzien.

De horecaondernemers in Diemen hebben net als hun collega's in de rest van Nederland een beroep gedaan op de diverse steunmaatregelen van de overheid. Een aantal ondernemers is een afhaal- en/of bezorgservice voor eten begonnen.

Dennis Heide, eigenaar van Brasserie Drusius in winkelcentrum Diemerplein: "Het is voor de horeca een erg moeilijke periode. Wij kunnen onze gasten niet ontvangen en er is bijvoorbeeld ook geen evenement als het Oranjefeest op Koningsdag. Wij waren de laatste jaren een van de organisatoren. Ik heb de afgelopen periode veel administratieve werkzaamheden gedaan en alvast de menukaart voor de komende vier seizoenen gemaakt. Wij hebben geen afhaal- of bezorgservice. Onze twee koks hebben kleine kinderen en vinden het niet verstandig om nu te werken. Ik heb begrepen dat de verhuurder van het winkelcentrum iets wil doen voor de huurders, maar ik heb nog geen concrete toezeggingen gehoord. Dat is enorm belangrijk. Daar staat of valt het mee of een aantal ondernemers het zal redden."

Daniel Beijnes is eigenaar van Café 't Pandje. "Ik ben vooral bezig met administratieve zaken. Daarnaast ben ik bezig met het onderhoud van het café. Een aantal van onze gasten heeft via helpdehoreca.nl waardebonnen gekocht. Wij krijgen het geld van die waardebonnen in de loop van de maand binnen en kunnen dat gebruiken om onze doorlopende kosten te betalen. Als onze zaak na afloop van de coronacrisis weer opengaat, kunnen mensen die waardebonnen gebruiken om consumpties af te rekenen. Ik waardeer het enorm dat mensen ons via deze actie steunen."

Amilcar Bouterse, eigenaar van Surinaams Eethuis Bean There aan de Muiderstraatweg, wordt al voor het tweede jaar in successie hard getroffen. De zaak ondervond vorig jaar lange tijd hinder van de werkzaamheden voor de Oost-West As tussen de rotonde en de Ouddiemerlaan. Bouterse: "Ik heb daar vorig jaar zeker tien maanden last van gehad. De zaak was slecht bereikbaar en ik heb het hele jaar mijn terras niet kunnen neerzetten. Door de coronacrisis ben ik sinds de avond van 15 maart gesloten. Dus ik kan mijn terras opnieuw niet neerzetten, terwijl het de afgelopen periode vaak mooi weer is geweest." Bean There is maandag begonnen met bezorging aan huis. "Wij bezorgen in Diemen, Duivendrecht en de Watergraafsmeer. Wij koken zelf en ik doe de bezorging. Daardoor kunnen wij op onze overheadkosten besparen. Mensen die via onze eigen website bestellen, krijgen tien procent korting."

Angelo Stassen, eigenaar van Grand Café Cheers op het Diemerplein: "Wij bezorgen maaltijden aan huis. Het is geen optie om maaltijden te laten afhalen. Dan gaan mensen hier voor de deur staan wachten en dan is er natuurlijk een kans dat zij geen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Het bezorgen van maaltijden is vooral een kwestie van het kweken van goodwill. Wij verdienen er niets aan, omdat het om een beperkt aantal maaltijden gaat en er kosten tegenover staan die hoger zijn. Daarnaast worden wij gekort op de NOW-regeling omdat wij door de bezorging nog omzet draaien. Dat zou natuurlijk over gemaakte winst moeten gaan en niet over de omzet. Uiteraard snap ik het belang van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar als ondernemer maak ik mij heel veel zorgen. Dat geldt voor veel meer ondernemers. Elke week die wij gesloten zijn, kost ons heel veel geld."

Ondernemers hebben begrip voor maatregelen kabinet