Een optreden van EDOG Muzikaal Theater.
Een optreden van EDOG Muzikaal Theater. Foto: Trudy Kroese

'Er is veel creativiteit en de spirit onder het personeel is heel goed'

Theater de Omval is sinds 15 maart gesloten. Amy Koopmanschap, voorzitter van Stichting De Omval, vertelt over de ontwikkelingen.

DIEMEN Amy Koopmanschap is sinds 1 januari 2020 voorzitter van Stichting De Omval. De stichting is verantwoordelijk voor het theater inclusief Grand Café Blauw. Koopmanschap was in het verleden burgemeester van Diemen.

Het kabinet besloot in maart om bijeenkomsten met meer dan honderd personen te verbieden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Koopmanschap: “Op 12 maart hebben we de gemeente laten weten dat we maximaal 75 personen zouden toelaten bij voorstellingen. Op zondag 15 maart deed de burgemeester het verzoek om De Omval te sluiten. Diezelfde middag is de filmvoorstelling afgelast. Aanvankelijk tot 6 april en zoals de situatie nu is tot en met 28 april. Niemand weet wat het kabinet volgende week gaat aankondigen, maar ik verwacht dat de sluiting langer gaat duren. Het zou al mooi zijn als wij voorstellingen met een beperkt aantal toeschouwers mogen organiseren. Dan kun je denken aan voorstellingen waarbij een derde van de theaterzaal gevuld is." Stichting De Omval heeft een aantal voorstellingen verplaatst naar een datum later in het jaar. Andere voorstellingen zijn verplaatst naar volgend jaar of afgelast. Ook de filmvoorstellingen gaan niet door en de zalen in De Omval kunnen niet worden verhuurd. Theater de Omval heeft elf mensen in dienst. "Wij hebben voor een aantal personeelsleden een aanvraag ingediend voor de tijdelijke Noodwet Overbrugging Werkgelegenheid. Maar er zijn ook nog mensen aan het werk. Zij zijn bezig met de administratie of verrichten werkzaamheden waar zij doorgaans niet aan toekomen. Er is veel creativiteit en de spirit onder het personeel is heel goed", aldus Koopmanschap.

Overleg met gemeente

Theater de Omval loopt uiteraard veel inkomsten mis: voorstellingen en films gaan niet door, er komt geen geld binnen uit het verhuren van zalen en Grand Café Blauw draait geen omzet. "Wij zullen met de gemeente gaan overleggen over deze situatie en hopen dat hiervoor een oplossing komt. Er is een landelijke oproep gedaan waarin mensen die al kaarten voor een voorstellingen hebben gekocht wordt gevraagd om hun geld niet terug te vragen. Zij kunnen op die manier theaters helpen, maar er zijn ook mensen die hun geld terug willen."

Koopmanschap, de overige leden van het bestuur en de personeelsleden denken continu na over de nabije toekomst van Theater de Omval. "Stel dat de maatregelen van het kabinet na 1 juni worden afgezwakt, dan is het wellicht een idee om tijdens de zomermaanden voorstellingen te organiseren die eerder zijn afgelast. Ons nieuwe seizoen begint volgens de huidige planning half augustus."

Als voorzitter van Stichting De Omval is Koopmanschap nauw betrokken bij lopende zaken, zoals het werven van een nieuwe directeur en de verbouwing en uitbreiding van De Omval. Annabertha Veninga, directeur Theater & Programmering van Theater de Omval, neemt in de zomer afscheid. De stichting is bezig met de werving van haar opvolger, die samen met zakelijk directeur Michiel Hatenboer de directie van Theater de Omval gaat vormen.

Stichting De Omval overlegt met gemeente over financiën

Koopmanschap: "Het streven is om eind van dit jaar te starten met de nieuwbouw en verbouwing van De Omval. Er komt een uitbouw achter het gebouw met een filmzaal die plaats gaat bieden aan 70 personen en de openbare bibliotheek verhuist naar De Omval. De gemeenteraad zou nog voor het zomerreces besluiten nemen die de nieuwbouw en verbouwing mogelijk moeten maken. Ik weet niet of die besluiten uitgesteld worden. We verheugen ons op de verbouwing en de nieuwbouw, maar er is een kans dat we iets later moeten starten."