De tunnel en de brug over de Gaasp.
De tunnel en de brug over de Gaasp. Foto: Irvin van Hemert / RWS

Vanaf 25 mei voor het eerst door
de Gaasperdammertunnel

Op 25 mei rijden we, in de richting Utrecht, voortaan door de Gaasperdammertunnel. Na de zomer gaan ook de tunnelbuizen vanaf knooppunt Holendrecht richting de A1 open.

DIEMEN De planning van de bouwers van de drie kilometer lange tunnel in de A9 kan nog steeds gehaald worden, tenzij er nog aanvullende maatregelen tegen het coronavirus worden afgekondigd die het werk vertragen.

In stappen worden alle rijbanen van de Gaasperdammertunnel in gebruik genomen. In oktober dit jaar moet het grootste deel van de tunnel - vier tunnelbuizen met in totaal tien rijstroken - in gebruik zijn, is de huidige A9 leeg en kan het park op het tunneldak worden aangelegd. Uiteindelijk is het helemaal klaar in 2026, als ook de wisselbaan open kan

Stap 1

Na het weekend van 23 en 24 mei, waarin de weg is afgesloten, gaan als eerste de buis voor lokaal verkeer en de buis voor doorgaand verkeer open, komend uit de richting van knooppunt Diemen. Nog niet alle op- en afritten zijn al beschikbaar.
Richting de A1 Hengelo/Groningen/Almere rijden we dan nog op de huidige A9.

Stap 2

Afrit 2 S112 Gooiseweg voor verkeer uit de richting van Diemen gaat open.

Het park op het tunneldak is eind2021 klaar

Stap 3

Naar verwachting na de zomervakantie gaat ook de buis voor doorgaand verkeer richting de A1 Hengelo/Groningen/Almere open. Diverse op- en afritten blijven nog via de 'oude' A9 bereikbaar. De Gooiseweg is deze periode ter hoogte van de Gaasperdammertunnel zeven weken dicht, omdat het verkeersplein gemaakt wordt.

Stap 4

Ook de buis voor lokaal verkeer in de richting A1 Hengelo/Groningen/Almere gaat open. Afslag 1, S113 richting Weesp, bestaat in de nieuwe situatie niet meer. De huidige A9 is leeg en kan nu worden gesloopt, zodat het park op het tunneldak aangelegd kan worden. Dat park moet eind 2021 klaar zijn.

Stap 5

De middelste buis, de wisselbaan is nog niet open. Dat kan pas als het project A9 Badhoevedorp – Holendrecht klaar is, naar verwachting in 2026.

Openstellingsvergunning

In januari en februari zijn de laatste tests gedaan of alle technische installaties en systemen in de drie kilometer lange tunnel werken. In de vijf tunnelbuizen hangen onder meer circa 250 camera’s die de wegverkeersleiders in de verkeerscentrale in Velsen met een joystick kunnen bedienen. Alle tests werden met glans doorstaan en daarmee kon de openstellingsvergunning worden aangevraagd.

Invloed van corona-uitbraak

De corona-uitbraak lijkt nog geen roet in het eten te gooien voor de planning om de tunnel dit jaar open te stellen. Het werk op de bouwplaats kan, met de nodige extra maatregelen, gedaan worden. Ook kunnen veel mensen die werken aan de voorbereidingen voor de gefaseerde opening van de Gaasperdammertunnel thuis werken.
Er is een lastig punt: de opleiding van de tunneloperators, dat zijn de mensen die in de verkeerscentrale de tunnel gaan bedienen. Zo'n zestig mensen moeten daarvoor getraind worden. Met de aangescherpte maatregelen in verband met de coronacrisis is het de vraag hoe dat moet. Er wordt aan gewerkt om in ieder geval een eerste kleine groep vast op te leiden.

Waar de coronacrisis in ieder geval een streep door zet is het festival ‘De allerlaatste keer’, dat voor zaterdag 18 april gepland was. Ook de Gaasperdammertunnelrun gaat die dag niet door. De geplande rondleidingen door de tunnel zijn geannuleerd.

Brug over de Gaasp

Als de noordelijke tunnelbuizen open zijn, wordt de brug over de Gaasp verder afgebouwd. Er komt ook een fietspad op de brug, dat in de toekomst aansluit op de fietspaden in het park dat op het dak van de tunnel wordt aangelegd. Dat park zal eind 2021 klaar zal zijn.

Informatie: Online Bezoekerscentrum SAA van Rijkswaterstaat.

De eerste tunnelbuizen gaan eind mei open voor verkeer.