Salon van Diemen en Basic-Line.
Salon van Diemen en Basic-Line.

Hans Püttmann: 'Doe inkopen bij ondernemers in Diemen'

De maatregelen van het kabinet hebben grote gevolgen voor de winkels in Diemen. Dit betreft vooral degene die non-foodartikelen verkopen.

Hans Püttmann, voorzitter van Winkeliersvereniging Diemerplein: "De meeste ondernemers die non-foodartikelen verkopen of een horecagelegenheid hebben, hebben het zwaar. Wij merken dat het rustig is in het winkelcentrum en dat er veel minder omzet is."

Püttmann benadrukt dat alle ondernemers in het winkelcentrum voorzorgsmaatregelen hebben genomen om hun personeel en de klanten te beschermen tegen het coronavirus. "Ik moet zeggen dat vrijwel iedereen zich aan de regels houdt. De sfeer in het winkelcentrum is goed." Hij doet een oproep aan inwoners van Diemen om als het maar even kan inkopen te doen bij de ondernemers in Diemen. "Er wordt in de media steeds benadrukt dat mensen nog wel naar de supermarkten mogen. Er is geen aandacht voor de lokale ondernemers. Het is duidelijk: je mag nog inkopen doen, maar dient je wel aan bepaalde regels te houden." De ondernemers hebben hun vaste kosten, maar merken dat er veel minder omzet is dan onder normale omstandigheden het geval is. "Wij hebben als winkeliersvereniging een appel gedaan op de verhuurder van het winkelcentrum en gevraagd een steentje bij te dragen voor die ondernemers die daarom vragen. Wij hebben nog geen antwoord op ons verzoek ontvangen", aldus Püttmann.

Anja van Diemen is eigenaar van modezaak Basic-Line in winkelcentrum Diemerplein. Zij is tevens met haar dochter Nikki van Diemen eigenaar van kapperszaak Salon van Diemen en samen met Judith Langenberg eigenaar van modezaak Ja Leuk!. "Dit is voor vrijwel alle ondernemers een heel zware tijd. Wij verkopen momenteel heel weinig kleding: mensen gaan niet uit, gaan niet op vakantie en gaan niet naar een verjaardag. Zij hebben geen redenen om nieuwe kleding te kopen. Er komen wel klanten in de winkel om bijvoorbeeld een T-shirt te kopen. Zij doen dat meestal vooral om ons te steunen, niet omdat zij die kleding per se nodig hebben", legt zij uit. "De meeste kapperszaken hebben nauwelijks vet op de botten. In een modezaak kan een verkoper onder normale omstandigheden op een goede dag een mooie omzet draaien. Bij kappers is dat echter niet het geval. De marges in de kappersbranche zijn gering."

Anja van Diemen heeft uiteraard steun aangevraagd bij de overheid. "Dat is niet makkelijk. Het duurt enige tijd voordat je daar doorheen komt. Ik hoorde maandag op de radio dat al meer dan 150.000 bedrijven steun hebben aangevraagd bij de overheid Wij hebben zeven mensen op de loonlijst staan, maar er zijn ook bedrijven die honderden of zelfs duizenden personeelsleden hebben en steun bij de overheid hebben aangevraagd. Moet je nagaan hoeveel geld hiermee is gemoeid. Veel ondernemers moeten echter hun vaste lasten blijven doorbetalen, zoals de huur. Deze situatie moet niet lang gaan duren, want dan is de kans groot dat er veel ondernemers omvallen."