OM seponeert zaak brand Rode Kruislaan

DIEMEN Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de zaak van de brand in een studentenflat aan de Rode Kruislaan geseponeerd. Dit betekent dat zowel de Brandweer Amsterdam-Amstelland als organisatie als de betrokken brandweermensen zelf niet langer verdachte zijn en dat er geen vervolging tegen hen wordt ingesteld.

Tijdens de brand die in de vroege ochtend van 19 juli 2017 plaatsvond, kwam een 27-jarige man om het leven. Meerdere personen raakten zwaargewond, van wie twee ernstig. De familie van het dodelijke slachtoffer deed aangifte tegen de Brandweer Amsterdam-Amstelland en de gemeente Diemen.

Lange celstraffen

De drie daders kregen in 2019 lange celstraffen. De vrouwelijke hoofdverdachte kreeg een gevangenisstraf van 16 jaar, haar broer en hun medepleger kregen een celstraf van 14 en 15 jaar. De rechtbank veroordeelde hen ook tot het gezamenlijk betalen van een schadevergoeding van ruim 100.000 euro. Burgemeester Erik Boog heeft een verklaring afgegeven over het besluit van het OM: "Het Openbaar Ministerie heeft de gemeente Diemen geïnformeerd dat het Functioneel Parket van het OM na uitvoerig onderzoek door de Rijksrecherche heeft besloten tot een sepot in de zaak van de brand in een studentenflat aan de Rode Kruislaan in Diemen."

3