Brand

Vervolg van voorpagina.

Burgemeester Boog: "Dit betekent dat zowel de Brandweer Amsterdam-Amstelland als organisatie als de betrokken brandweermensen zelf, niet langer verdachte zijn en er geen vervolging tegen hen wordt ingesteld. De gemeente Diemen, waartegen ook aangifte was gedaan, is na onderzoek nooit als verdachte aangemerkt."

"Het is goed dat het Openbaar Ministerie deze strafrechtelijke onderzoeken heeft afgerond en conclusies heeft getrokken over het handelen van de brandweer bij de verschrikkelijke brand in de flat aan de Rode Kruislaan in 2017. Dat schept voor alle betrokkenen duidelijkheid. Het OM acht zich niet ontvankelijk in de vervolging van de regionale brandweer, omdat de brandweerzorg bij uitsluiting is opgedragen aan de gemeente. De gemeente heeft deze taak overgedragen aan de Veiligheidsregio. Omdat brandweerzorg volgens het OM een exclusieve overheidstaak is, geniet de Veiligheidsregio cq. de regionale brandweer strafrechtelijke immuniteit", aldus Boog.

Boog: "Indien de brandweer geen strafrechtelijke immuniteit zou genieten, zou het OM overigens ook niet tot vervolging overgaan, benadrukt het OM. Ten aanzien van de beide brandweerofficieren geldt dat de informatie-uitwisseling in de betreffende nacht mogelijk niet optimaal is geweest, maar er is volgens het OM geen causaal verband tussen het optreden van het brandweer en het overlijden van de persoon en het letsel van een ander slachtoffer."

"Het is goed dat er eindelijk duidelijkheid is gekomen in deze zaak; deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Diemen zullen we echter nooit vergeten. Onze gedachten gaan nog steeds uit naar de slachtoffers, hun naasten en vooral naar de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer. De opzettelijke brandstichting, waar de daders inmiddels voor gestraft zijn, heeft hen onvoorstelbaar veel leed opgeleverd", aldus de burgemeester.

Boog: "Het besluit van het OM doet ook recht aan de enorme inspanningen van de brandweer bij het bestrijden van de brand. Ik heb mijn waardering hiervoor al eerder geuit, maar wil dat hier nogmaals doen: de inzet van de brandweerlieden heeft bij deze brand aantoonbaar meer slachtoffers voorkomen. Daarnaast zijn vanwege de gebeurtenissen bij de brand door de brandweer ook lessen geleerd voor de toekomst, die zijn omgezet in concrete acties."