Besluiten tijdens speciale raads-vergadering

DIEMEN De gemeenteraad heeft maandagavond een aantal besluiten genomen tijdens een raadsvergadering die was aangepast in verband met de maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De vergadering duurde slechts drie minuten.

Tijdens de besluitvormende raadsvergadering van 26 maart waren volgens afspraak niet voldoende raadsleden aanwezig om de vergadering door te laten gaan. Burgemeester Erik Boog schreef volgens noodoptie een nieuwe vergadering uit voor maandag 30 maart, waarbij veel minder raadsleden fysiek aanwezig hoefden te zijn om besluiten te kunnen nemen. Er waren vier personen aanwezig: burgemeester Erik Boog, raadsgriffier Hans Nubé en twee raadsleden. Een raadslid als vertegenwoordiger van de coalitiepartijen en een raadslid als vertegenwoordiger van de partijen die deel uitmaken van de oppositie.

Dit was in gezamenlijk overleg besloten. Tijdens de raadsvergadering werden onder meer besluiten genomen om noodlokalen bij brede school De Kersenboom en een tweede sporthal aan de Prins Bernhardlaan mogelijk te maken. Burgemeester Boog: "Het is nu nog wettelijk verplicht om fysiek bij elkaar te komen om als gemeenteraad rechtsgeldige besluiten te nemen. Daarom zijn raadsvergaderingen ook uitgezonderd van het verbod op samenkomsten in het kader van de coronamaatregelen. Om besluitvorming mogelijk te maken is de raadsvergadering van afgelopen maandag daarom op deze manier vormgegeven. Dat betekent met een minimaal aantal raadsleden, op anderhalve meter afstand van elkaar, en alleen over spoedeisende raadsvoorstellen waarvan uitstel van besluitvorming onverantwoord is." Boog laat weten dat het kabinet afgelopen vrijdag heeft ingestemd met een noodwet om op korte termijn digitale besluitvorming door gemeenteraden tijdelijk mogelijk te maken.

5