Ook de horeca is hard getroffen.
Ook de horeca is hard getroffen.

Gemeente neemt maatregelen om ondernemers te helpen

De gemeente heeft in aanvulling van het Rijk ook eigen steunmaatregelen genomen om ondernemers te helpen.


DIEMEN Het coronavirus (Covid-19) heeft een enorme impact. Het kabinet heeft vergaande maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus genomen. Het gaat om maatregelen in het belang van de volksgezondheid, maar ook om maatregelen waardoor ondernemers economisch geraakt worden.

De gemeente heeft vorige week aanvullende maatregelen aangekondigd om ondernemers tegemoet te komen die economisch worden geraakt door de maatregelen van het kabinet. Onder meer horecabedrijven, kappers en nagelstudio's zijn gesloten en veel winkels zien hun omzet enorm dalen. Een aantal horecabedrijven is gestart met een bezorg- en/of afhaalservice voor maaltijden. Maar hiermee kunnen zij slechts een beperkt deel van hun reguliere omzet compenseren. Voor andere horecabedrijven, zoals cafés, is een dergelijke service niet mogelijk. Veel winkels zijn eveneens keihard getroffen door de maatregelen. Vooral non-foodwinkels worden geconfronteerd met het wegblijven van klanten. Diverse winkels hebben hun openingstijden aangepast en zijn beperkt open, een aantal winkels is gesloten.

"Het verantwoordelijkheidsbesef bij ondernemers is groot. Voor zover we hebben kunnen zien hebben alle horecaondernemers vrijwel direct gehoor gegeven aan de maatregel om de deuren te sluiten. En ook andere ondernemers hebben bij hun bedrijfsvoering passende maatregelen genomen. Wij begrijpen dat dit zeer ingrijpend is en we zijn die ondernemers dankbaar", aldus de gemeente.

De gemeente Diemen heeft in aanvulling op de steunmaatregelen van het Rijk ook eigen steunmaatregelen genomen. Het betreft hier: het zo snel mogelijk afhandelen van inkomende facturen, het ambtshalve intrekken van legeskosten voor evenementvergunningen die niet kunnen doorgaan vanwege de coronamaatregelen (hierdoor vervalt de betalingsverplichting), het niet heffen van marktgelden gedurende de maatregelen tegen het coronavirus (tot 1 juni) en de invorderingsmaatregelen (het versturen van aanmaningen) verzetten van mei 2020 naar september 2020. Daarnaast zal de gemeente zich coulant en ruimhartig opstellen bij het invullen van betalingsregelingen. Voor meer informatie zie ondernemersloket.diemen.nl. Vóór 1 juni 2020 zullen er geen belastingaanslagen over het jaar 2020 opgelegd worden voor ozb, afvalstoffenheffing, rioolbelasting, precariobelasting en toeristenbelasting. Ook veel zelfstandige ondernemers, onder wie zzp'ers, kampen met grote problemen. De overheid ondersteunt zelfstandig ondernemers die financieel getroffen zijn door het plots wegvallen van inkomsten vanwege de coronacrisis. De gemeente kan met de nieuwe regeling het inkomen tijdelijk aanvullen. Voor meer informatie: www.diemen.nl/inwoner/nieuws/overbruggingsregeling-zelfstandige-ondernemers.